Facebook | Software | Operační systémy

Facebook připravuje vlastní operační systém. Chce snížit svou závislost na Androidu

Facebook vyvíjí svůj vlastní operační systém, který by jednou mohl snížit závislost jeho produktů na Androidu. Informuje o tom web The Information s tím, že vývoj vede Mark Lucovsky – bývalý zaměstnanec Microsoftu, který se podílel na návrhu a přípravách Windows NT.

Zpráva neobsahuje prakticky žádné informace o tom, jak by měl nový operační systém vypadat nebo fungovat. Mnohé ale naznačilo vyjádření jednoho z manažerů Facebooku Ficuse Kirkpatricka, který uvedl, že „je možné“, že budoucí hardware Facebooku se nebude muset spoléhat na software od Googlu.

Zařízení od Facebooku s vlastním systémem?

V současnosti má Facebook ve svém portfoliu zařízení pro virtuální realitu Oculus a řadu chytrých displejů Facebook Portal. Na všech běží jako operační systém upravená verze Androidu. Provozovatel největší sociální sítě by však chtěl mít nad svým hardwarem větší kontrolu, což mu systém od jiné společnosti neumožňuje.

Další náznak o chystaném OS přišel ze strany šéfa hardwarového oddělení Andrewa Boswortha, který řekl: „Opravdu chceme zajistit, aby nám další generace (hardwaru) poskytla větší prostor. Nemyslíme si, že můžeme důvěřovat trhu nebo konkurentům, že tomu tak bude. A tak to uděláme sami.

Facebook chystá rozšíření svého pole působnosti v segmentu hardwaru, a kromě produktů Oculus a Portal pracuje na vlastních brýlích s rozšířenou realitou. Dle Boswortha by tyto brýle, označované jako „Orion“, měly dorazit na trh již v roce 2023. Facebook mimo jiné pracuje na rozhraní, jež uživatelům umožní ovládat tyto brýle myšlenkami.

Facebook jako výrobce hardware

Podle zpráv Bloombergu a Financial Times z počátku tohoto roku pracuje Facebook také na vývoji vlastního čipu a hlasovém asistentovi poháněném umělou inteligencí. Pokud si dáme dohromady všechny probíhající i plánované aktivity v segmentu hardwaru, dává vývoj vlastního operačního systému docela velký smysl.

Oproštění od Androidu se jeví jako logický krok i s ohledem na problémy čínské společnosti Huawei, kterou v rámci embarga Google „odřízl“ od sady svých aplikací. Právě tato kauza jasně ukázala, že Google má vůči výrobcům hardwaru poměrně silné páky, kterými může o jinak volně šiřitelném systému rozhodovat.

Lze sice předpokládat, že Facebook nebude muset čelit podobným tlakům jako Huawei, ale silná závislost na soupeři ze Silicon Valley určitě není nejbezpečnější strategií. Vývoj vlastního operačního systému je tak velkou výzvou, která v případě úspěchu může firmě přinést nemalé benefity.

Diskuze (16) Další článek: Týden Živě: Kauza Rajče, Nvidia Shield TV místo DVB-T2 a hlavně Vánoce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,