Facebook

Facebook přes zakázanou aplikaci shromáždil citlivá data o 187 tisíci lidech 

Facebook v rámci dnes již zakázaného výzkumného projektu shromáždil citlivá osobní data o více než 187 tisíci lidech z celého světa. Vyplývá to z korespondence, která proběhla mezi Facebookem a kanceláří amerického senátora Richarda Blumenthala. Serveru Tech Crunch se ji podařilo získat. 

Korespondence obsahuje detaily kauzy, která proběhla v lednu letošního roku a o které dosud neexistovalo příliš informací. Tehdy vyplynulo na povrch, Facebook vede projekt nazvaný Atlas, v rámci kterého data získává. Zneužíval k tomu vývojářský certifikát Applu, který měl být určený pouze pro interní testování. Díky němu se mu povedlo propašovat na App Store několik aplikací, jež vedly lidi ke stáhnutí upravené VPN.

Přes monitorovanou VPN Facebook od lidí shromažďoval ta nejcitlivější data typu historie prohlížení, co dělají v které aplikaci, kde se nachází, jak dlouho kterou aplikaci používají, šifrované zprávy, co vyfotili a podobně. Netroufl si tak činit tajně, uživatelé o tom věděli a získávali za to od Facebooku 20 dolarů měsíčně

Znovu, ale transparentněji

Projekt skončil poté, co Apple v lednu na praktiku přišel a certifikátu ukončil platnost, čímž skončila platnost i aplikací. Tehdy nebylo jasné, kolik lidí se od roku 2016, kdy Atlas vznikl, zkoumání účastnilo. Až nyní Facebook v korespondenci přiznal, že jich bylo téměř 190 tisíc. 

Okolo 30 tisíc pocházelo z USA, zbytek převážně z Indie. Část byli teenageři ve věku mezi 12 a 17 lety, které ke stáhnutí VPN nalákaly chytré marketingové praktiky. Výzkum cílil na lidi do 35 let.

Facebook se v lednu obhajoval, že nikdy v rámci Atlasu neshromažďoval informace o zdraví nebo finanční stránce uživatelů a všichni k tomu dali souhlas. V korespondenci však mluvčí firmy přiznává, že „v ojedinělých případech se aplikace dostaly i k informacím, které neměly sbírat“. Přesný charakter těchto informací neuvedl. 

K čemu přesně Facebooku data byla, se zřejmě nikdy nedozvíme, ale nejspíš byla velmi podstatná. Síť jen před několika dny oznámila - tentokrát podstatně transparentněji a bez zneužití vývojářských certifikátů - novou studii, ve které chce opět odměňovat lidi za jejich data. Facebook Study, jak se projekt nazývá, bude dostupný na Google Play. 

Diskuze (2) Další článek: Muži v černém dostali vesmírný sporťák. Vymyslel ho Lexus a vypadá skvěle, i když není skutečný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,