Čína

Facebook odhalil čínské účty, které se snažily ovlivňovat Česko. Proti Fialovi, Ukrajině, EU… však to znáte

Není moc časté, že by se tisková zpráva firmy Meta (Facebook) věnovala přímo Česku. Přesto včera vyšla: Meta odstranila dvě skupiny z Číny a Ruska, které měly za cíl ovlivňovat veřejné mínění.

První skupina čínského původu se zaměřovala především na USA a Českou republiku. Byla sice malá, její aktivita ale probíhala na Facebooku (81 účtů, 8 stránek, 1 facebooková skupina), Instagramu (2 účty), Twitteru a také na dvou petičních webech v České republice.

Jednalo se o první čínskou síť, které Meta překazila činnost a která se zaměřila na americkou politiku před volbami a na zahraniční politiku Česka vůči Číně a Ukrajině. Obsah, který účty zveřejňovaly, ale neměl vysokou úroveň. Na sítích se objevoval spíš během čínských pracovních hodin než v době, kdy byli aktivní příjemci zpráv.

Větší zájem vzbudila pouze část skupiny, která měla za cíl Českou republiku.  Byla aktivní v červenci a srpnu 2022, zaměřila se na kritiku státu, vládní podporu Ukrajiny a její dopady na českou ekonomiku, ceny energií a inflaci. Také na vztah české vlády k Číně.

image.png image.png
Ukázka jedné ze skupin a příspěvku na stránce

Čínské účty například vyzývaly: „Naším cílem je zbavit se současné vlády, která chce být jen hvězdou Evropy, a vytvořit vládu, která se bude skutečně starat o zájmy českých občanů.“

image.png
Příklad dalšího příspěvku

Druhá a větší síť se z Ruska zaměřovala především na Německo, Francii, Itálii, Ukrajinu a Velkou Británii. Šířila narativy zaměřené na válku na Ukrajině a její dopad na Evropu. Byla to největší a nejkomplexnější ruská operace, kterou Meta od začátku války na Ukrajině narušila. Provozovala rozsáhlou síť více než šedesáti webových stránek, které se vydávaly za zpravodajské organizace, a také účty na Facebooku, Instagramu, YouTube, Telegramu, Twitteru a dalších stránkách.

Zdroje: Tisková zpráva Meta, Podrobnější analýza (PDF)

Diskuze (112) Další článek: Mléčná dráha se vlní jako rybník, do nějž dopadl kámen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,