Facebook | Facebook Messenger | WhatsApp

Facebook Messenger přináší odpovědi s citací. Zvýší přehlednost skupinových chatů

Komunikační program Facebook Messenger dostává novou funkci, která by měla usnadnit orientaci především ve skupinových chatech. Jedná se o takzvané odpovědi s citací („quoted replies“), které dobře znají například uživatelé aplikace WhatsApp.

Nová funkce, která se začala prvním uživatelům objevovat ve středu 20. března, umožňuje odpovídat na konkrétní zprávy. Funguje přitom nejen ve skupinových konverzacích, ale i v běžných chatech mezi dvěma stranami. Hlavní výhodou je, že příjemce nebo příjemci vidí, na co pisatel reaguje.

Přehlednější komunikace

Odpověď s citací je v podstatě rozšířením původní možnosti reagovat na jednotlivé zprávy pomocí emotikon. Zatímco ve webové verzi se možnost Odpovědět objevuje ve formě samostatného tlačítka u jednotlivých zpráv, v mobilní aplikaci je součástí nabídky, zobrazované po dlouhém stisknutí zvolené zprávy.

Facebook Messenger přináší odpovědi s citací

Takto odeslaná odpověď se zobrazí obvyklým způsobem, tedy jako poslední příspěvek chatu, ale její součástí bude i původní zpráva, na kterou odesílatel reaguje. Cílem je usnadnit pochopení kontextu a zpřehlednit komunikaci. Po klepnutí na citaci dojde k přesunu na citovanou část konverzace.

Odpověďmi s citací je možné reagovat nejen na text, ale též na animované GIFy, videa, nálepky, emoji či obrázky. Můžeme konstatovat, že z hlediska vzhledu a provedení vše funguje prakticky identicky jako ve WhatsAppu, který taktéž spadá pod křídla Facebooku.

Messenger plný novinek

Novinka následuje krátce poté, co Facebook Messenger získal funkci, která uživatelům umožňuje odstranit jakoukoli zprávu z chatu nebo skupinové konverzace po dobu až deseti minut po jejím odeslání.

Facebook začal novinku vypouštět ve středu jak pro webové rozhraní Messengeru, tak i mobilní aplikace pro Android a iOS. Aktualizace je uvolňována v několika etapách, takže pokud ještě možnost odpovídat s citacemi nemáte, měli byste se jí dočkat v následujících dnech.

Některá zahraniční média vnímají implementaci odpovědí s citacemi jako další krok na cestě k vytvoření multiplatformního komunikačního systému, který má spojit Facebook Messenger, WhatsApp a Instagram Direct do jedné aplikace. Sjednocení funkcí na všech třech platformách by bezpochyby usnadnilo jejich případné sloučení.

Diskuze (1) Další článek: 10 nejtragičtějších leteckých nehod od roku 2000. Jedna je stále záhadou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,