Facebook | Soukromí

Facebook měl aplikaci, která obličej propojila s profilem na síti. Naštěstí ji nikdy nevydal

Facecebook před lety experimentoval s rozpoznáváním obličejů. Nyní vyšly najevo informace, že disponoval aplikací, která uměla rozpoznat konkrétní osoby. Stačilo zamířit telefonem na obličej osoby a software jej spojil s jeho profilem na sociální síti. Aplikace naštěstí nikdy nevyšla veřejně.

K testování aplikace došlo již v letech 2015 až 2016, nejedná se tedy o nový projekt. Facebook navíc pro Business Insider uvedl, že aplikace byla testována pouze interně  a nebyla vypuštěna na veřejnost. Celá aplikace byla poměrně jednoduchá – za pomoci obrazu z kamery dokázal rozpoznat okolní osoby a přiřadit k nim jejich Facebookový profil. To zvládla u zaměstnanců a jejich přátel, kteří si na síti povolili rozpoznávání obličeje.

2daf027d-8e80-4526-b97e-c0e2ab10b95c41164e88-d51b-4c68-8a2b-58a71ca2e99b 
Rozpoznávání obličejů můžete ovlivnit i v české verzi Facebooku.

Tato volba je mimochodem dostupná i v české verzi Facebooku. Díky tomu můžete povolit či zakázat, aby vás služba automaticky navrhovala k označení vám a přátelům, pokud si myslí, že jste na fotografii. Vše naleznete v Nastavení – Rozpoznávání obličejů.

Dotčenou aplikaci firma prezentovala v roce 2015 na interním meetingu jako jednu z možných inovací do budoucna. V roce 2016 už přitom byla, podle zdrojů Business Insideru, dostupná betaverze pro zaměstnance. Rozhraní i funkčnost byla ale poměrně základní a rozpoznání obličeje trvalo přibližně 3-5 sekund. Poté zobrazila jméno a profilovou fotografii.

Facebook se k aplikaci vyjádřil pouze v tom směru, že neustále experimentuje s nejrůznějšími aplikacemi a tato nebyla dokonce ani dostupná veřejně. O jejím aktuálním vývoji se již nezmiňuje. Sociální síť přitom od té doby otřásly skandály týkající se ochrany osobních údajů, nejvíce zřejmě problémy okolo Cambridge Analytica. Je tedy těžko představitelné, že by nějakou podobnou službu v aktuální situaci nadále vyvíjela.

Jak se vy stavíte k soukromí na internetu? Podívejte se na náš Duel:

Diskuze (3) Další článek: Službu na streamování her vyvíjí i Amazon. Chce k tomu využít Twitch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,