Facebook | Sociální sítě | Chytrá domácnost | Alexa

Facebook má velmi brzy odhalit chytrý displej Portal. Bude poslouchat i koukat a rozpozná uživatele

Největší sociální síť světa Facebook si lidé obvykle nepojí s hardwarem, ale to má brzy změnit. Firma se připravuje na odhalení svého chytrého displeje do domácnosti podobnému Echo Show od Amazonu. Bude se jmenovat Portal a poběží v něm asistentka Alexa právě od Amazonu, píše na základě svých zdrojů web Cheddar. A například CNET k tomu připomíná, že první zmínky o Portalu z Facebooku prosákly už v květnu.

K odhalení chytrého displeje by mělo přijít již za pár dní. Facebook ho má vytvořený déle, původně plánoval zařízení představit již na jaře na své vývojářské konferenci F8, ale nakonec se rozhodl počkat kvůli tehdejšímu skandálu Cambridge Analytica. V reakci na něj Facebook do displeje přidal klapku na kameru, díky níž ji budou moci uživatelé zakrýt a vyhnout se tak potenciálnímu šmírování.

O tom, že Facebook pracuje na chytrém zařízení do domácnosti, se mluví několik měsíců. Nyní se potvrzuje, že mnoho zvěstí bylo pravdivých. Plánované zařízení známé interně jako Portal bude velmi podobné Echo Show - půjde o chytrý reproduktor vybavený displejem a Alexou pro hlasové ovládání.

Jediným rozdílem má být pokročilá technologie na rozpoznávání lidí, díky které bude displej vědět, kdo před ním stojí. Video chat a další funkce pro sociální interakci pak budou vycházet ze současné sítě Facebooku, hlavně Messengeru.

Portal má být dostupný ve dvou velikostech displeje a v cenách 300 a 400 dolarů (zhruba 6500 a 8600 korun). Oproti Echo Show je to více, ten lze aktuálně pořídit za 5 400 korun. Za stejnou cenu přitom bude možné pořídit i nový Echo Show s větším displejem, který Amazon představil minulý týden. A připomeňme, že podobné zařízení začátkem října pravděpodobně představí i Google.

Diskuze (3) Další článek: Nový typ lidské osobnosti: „Dobrý průměr“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,