Sociální sítě | Meta | Sledování

Facebook má nejspíš vaše telefonní číslo, i když jste mu ho nikdy nedali. Tímto tajným nástrojem ho můžete smazat

  • Facebook má nástroj na vymazání telefonních čísel a e-mailů
  • Podle Zuckeberga Facebook stínové profily nevytváří
  • Meta o vás i bez čísla bude pořád vědět mnoho dalšího

Firma Meta, tedy někdejší Facebook, sbírá spousta dat o svých uživatelích a uživatelkách, ale také o lidech, kteří si v jeho modré či jiné sociální síti účet nezaregistrovali. Právě na ně cílí nová služba, která vám umožní smazat z Facebooku svoje telefonní číslo nebo e-mail.

Existenci tzv. stínových profilů sice Meta v minulosti ústy svého šéfa popřela, Facebook ale přinejmenším na internetu prokazatelně sleduje i neuživatele. O stínových profilech se mluví od raných časů Facebooku. Tech Insider čerstvě doložil, že Facebook má telefonní číslo nebo e-mailovou adresu na řadu lidí bez účtu na sociální sítí. Podle listu je pak už od května tohoto roku dostupný nástroj, kterým si takovou skutečnost ověříte.

Můžete také zažádat o odstranění těchto osobních kontaktních údajů. Nevíme o tom, že by Meta existenci takového nástroje kdy veřejně aspoň letmo zmínila. Stejně tak neznáme její motivaci.

Jak k takovým kontaktním údajům služba vůbec přijde? Typicky je do ní nahrají právě její uživatelky a uživatelé, kteří např. povolí sdílení informací z adresáře v telefonu. O sdílení žádají minimálně Facebook, Messenger a Instagram, které si do mobilu nainstalujete. Na základě toho vám služby navrhují virtuální kamarádství s lidmi, které (pravděpodobně) znáte.

Jak kontaktní údaje z Facebooku odstranit

Odkaz na nástroj je dostupný v nápovědě na stránce Informace pro lidi, kteří nepoužívají produkty společnosti Meta. Specificky adresa vypadá takhle: https://www.facebook.com/contacts/removal. Klepněte na odkaz, pokud chcete zjistit, jaké kontaktní údaje Facebook má.

fb cislo smazat (1).png

V průvodci jako první vyberete typ kontaktního údaje:

  • telefonní číslo na mobil,
  • telefonní číslo na pevnou linku,
  • e-mailová adresa.
fb cislo smazat (2).png

Hromadně se s údaji pracovat nedá, takže případně budete muset postup opakovat. Vyberte tedy typ, do prázdného pole v dalším kroku zadejte požadovaný kontaktní údaj.

fb cislo smazat (3).png

Na zadané číslo nebo e-mail vám přijde potvrzovací kód.

fb cislo smazat (4).png

Po zadání kódu vám Facebook rovnou řekne, jestli váš kontaktní údaj našel. Pokud ano, nabídne vám, že záznam smaže a zabrání tomu, aby byl kontaktní údaj do služby nahrán znovu. (Pro tento účel si ovšem kontaktní údaj ponechá na černí listině, takže ho technicky bude pořád znát.) Pokud o to stojíte, klepněte na Potvrdit.

fb cislo smazat (5).png

Nástroj ani nedokáže prohledat více sociálních sítí naráz, takže postup opakujte, abyste ověřili jak Facebook, tak Instagram. Doplněno: Dokáže – formulář sice připomíná radiobuttony, u kterých lze vybrat jen jednu možnost, ale ve skutečnosti se jich dá zaškrtnout víc najednou.

fb cislo smazat (8).png

Mimochodem, před pár měsíci vyšle najevo, že Facebook má v datech takový nepořádek, že nedokáže spolehlivě říct, kudy data tečou. Není jasné, jestli nástroj poskytnutý Facebookem ze služby kontaktní údaje skutečně důsledně odstraní, to by musel doložit např. audit. Také není jasné, proč Facebook údaje neodstraní sám.

Vy jste nesouhlasili s tím, aby Facebook vaše údaje získal, musíte to ale být vy, kdo explicitně požádá o smazání údajů. Počítejte také s tím, že o vás firma nejspíš nasbírala mnoho dalších dílčích informací, nad kterými nadále nemáte kontrolu.

Pokud jste telefonní číslo a e-mail vymazali, Facebooku jste sebrali klíčové identifikátory. Facebook ale jako mnohé další služby např. používá sledovací pixel, vlastní prohlížeč, akcelerometr v mobilu aj. Možností sledování je tedy mnoho a téměř jakákoli informace může být užitečná, pokud ji zasadíte do kontextu.

Zdroje: Tech Insider | TechCrunch

Diskuze (40) Další článek: Firma Billa Gatese hledá lokality pro umístění až pěti jaderných reaktorů nové generace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,