Facebook | YouTube | Peníze

Facebook jde po krku YouTube. Začne masivně propagovat a sdílet hudební videoklipy

Facebook se dlouhodobě snaží přetáhnout diváky z YouTube na svou platformu Watch. Motivuje tak tvůrce, aby videa nahrávali k němu a nyní se chystá k dalšímu kroku – začne sdílet hudební videa od distributorů, navíc zcela automaticky.

Podle informací, které se podařilo získat webu TechCrunch, informoval Facebook správce stránek hudebníků, že od 1. srpna dojde ke změně a začne automaticky publikovat licencované hudební klipy. Pro propojení se stávající stránkou je nutné změnu povolit v nastavení.

Hlavní novinkou je tak to, že jakmile Facebook získá od distributora videoklip, automaticky ho přidá do záložky Videa, kde budou klipy oddělené, a vše bude sdílet mezi uživatele. Tato videa se přitom objeví přímo na stránce autora a i těch dalších, kteří se na klipu podíleli. Autoři budou mít možnost videa následně upravovat či mazat, vše ale probíhá automaticky.

image.png 
Facebook pracuje na automatickém vkládání hudebních videí. (Foto: TechCrunch)

Účast přitom není povinná, sociální síť ji ale důrazně doporučuje. Stránkám, které si novou možnost nezapnou, totiž vytvoří novou. spravovanou Facebookem. Za název akorát přidá sousloví Official Music. Vše pak bude dostupné uživatelům, ale bez možnosti většího zásahu autorem.

Velká bitva proti YouTube

Facebook tak pokračuje ve svém velkém tažení proti YouTube, které vidí jako největší konkurenci co se týče videa. A není se čemu divit – již v roce 2018 se YouTube chlubilo, že 1 miliarda uživatelů jej využívá pro poslech hudby každý měsíc a aktivních je zde na 2 miliony hudebníků. Lze pak předpokládat, že v současnosti jsou čísla mnohem vyšší společně s tím, jak obecně roste používání YouTube.

Největší video server ale čelí i kritice, hlavně od velkých studií, kteří Google kritizují za to, že neplatí dostatečné peníze za přehrání. Vše se tak opět dostává k penězům, čehož se snaží využít právě Facebook, který již v minulém roce začal jednat s největšími vydavateli – Sony Music, Universal Media Group a Warner Music Group. Doposud totiž většina autorů, kvůli nastaveným licenčním podmínkám, nemohla v USA sdílet celé klipy na Facebooku.

To se ale právě nyní mění a v rámci Ameriky tak budou dostupné celé hudební klipy a naopak ve zbytku světa si budou uživatelé moci přehrát pouze třicetisekundovou ukázku. Do hudebních klipů se ale chystá zabrousit i Spotify, nejpopulárnější streamovací hudební služba a Facebook má rozhodně o konkurenci postaráno. Ve videu ale vidí budoucnost a lze tak očekávat, že své snažení ještě znásobí.

Facebook nedávno zapnul lepší správu aktivit, včetně hromadného mazání příspěvků:

Diskuze (14) Další článek: 10 nejtragičtějších nehod na železnici: selhávají brzdy, mosty i strojvůdci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,