Facebook | Sociální sítě | Děti

Facebook chystá opatření na ochranu dětí před sexuálními predátory

V polovině tohoto roku vyvolal rozruch připravovaný dokument režiséra Víta Klusáka V síti, který mapuje zneužívání dětí na internetu. Problémy tohoto typu řeší také největší sociální síť Facebook. Ten sice vyžaduje po svých uživatelích minimální věk 13 let, přesto zde dochází k nežádoucím kontaktům mezi takzvanými sexuálními predátory a dětmi.

Facebook údajně pracuje na způsobech, jak zabránit predátorům v kontaktu s dětmi na své platformě. Odhalila to šéfka bezpečnosti Antigone Davis s tím, že firma připravuje nezbytná opatření ruku v ruce s chystaným zavedením šifrovaných zpráv. O připravovaných krocích informuje server Engadget.

(Ne)žádoucí šifrování

Počátkem tohoto oznámil šéf Facebooku Mark Zuckerberg, že společnost plánuje zavést šifrování zpráv na všech svých platformách. Tato informace však vyvolala kromě pozitivních ohlasů i vlnu nevole, a to zejména ze strany státních úřadů a donucovacích orgánů.

Jako jeden z argumentů proti tomuto opatření je uváděno právě zneužívání dětí v rámci sociální sítě. Pokud by veškerá komunikace měla být šifrována, znamenalo by to pro policii a vyšetřovací orgány nepříjemné komplikace a omezení jejich schopností.

Antigone Davis řekla v rozhovoru pro deník The Financial Times, že hlavním cílem jsou preventivní opatření. V podstatě tedy půjde především o to zabránit tomu, aby predátoři mohli kontaktovat vyhlédnuté oběti. Jedním z faktorů bude bedlivé sledování účtů, jež často zasílají požadavky na chatování s nezletilými, se kterými nejsou z pohledu sítě v žádném spojení.

Zvýšený dohled

Dalším varujícím signálem mohou být například soukromé konverzace lidí s příliš velkým věkovým rozestupem na platformách Messenger či Instagram. Pozornost budí také účty, snažící se kontaktovat příliš mnoho nezletilých osob, jež jsou současně zablokovány více uživateli.

Vyhledávání predátorů může začít skenováním komentářů pod fotografiemi, publikovanými nezletilými osobami. Zde se algoritmy dokážou zaměřit na určitá slova a vyhledávat účty, vykazující vzory nežádoucího chování. Davis také uvedla, že firma testuje hlášení „v citlivých okamžicích, kdy to uživatelé nejvíce potřebují, například když je někdo zablokuje nebo odstraní vlákno“.

Až budoucnost ukáže, nakolik budou připravovaná i již realizovaná opatření na ochranu dětí dostatečná. V současnosti Facebook disponuje mnoha mechanismy, které mají bránit například extrémistickým či rasistickým projevům.

Diskuze (9) Další článek: Mantis: prototyp levné robotické konstrukce, která simuluje zpětnou vazbu pro obě ruce i prsty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,