Facebook | Sociální sítě | Komunikace

Facebook chce spojovat sousedy – sekce Neighborhoods má podporovat místní komunity

Facebook na svém blogu oznámil zahájení testování nové sekce Facebook Neighborhoods, jejímž cílem je vytváření a posilování lokálních komunit. Novinka umožní navázat kontakt se sousedy, zapojit se do místní komunity a objevit nová místa v okolí.

Zahraniční média plánovanou novinku otevřeně přirovnávají k podobně zaměřené 13 let staré lokální sociální síti Nextdoor. Ta je dostupná uživatelům v Austrálii, Dánsku, Francii, Kanadě, Německu, Itálii, Nizozemsku, Spojených státech amerických, Španělsku, Švédsku a Velké Británii.

Dobré ráno, sousede!

„Lidé odjakživa využívají Facebook k navazování kontaktů se svými sousedy – sdružují se na podporu místních podniků, žádají o doporučení a tipy v lokálních skupinách, nabízejí podporu nebo se setkávají se sousedy, kteří mají společné zájmy. V průběhu pandemie a zejména v uplynulém roce jsme viděli, jak zásadní mohou tato spojení být,“ vysvětluje produktový manažer Reid Patton.

Neighborhoods je část Facebooku, určená k prezentaci vůči okolí. Dle popisku má obsahovat samostatný profil, který je nezávislý na hlavním profilu na této sociální síti. Vstup bude povolen pouze uživatelům starším 18 let, kteří budou muset uvést lokalitu svého pobytu.

Uživatelé si dále budou moci zvolit, zda je zajímá jen jejich bezprostřední okolí, nebo jestli se chtějí připojit i k dalším skupinám v širším okruhu. Ve svém profilu budou moci uvést zájmy, oblíbená místa či životopis, přičemž tyto údaje budou viditelné ostatním účastníkům v rámci „adresáře Neighborhoods“.

Facebook chce spojovat sousedy 
Facebook chce spojovat sousedy

Na sousedské „nástěnce“ bude možné publikovat příspěvky a komentovat texty a fotografie zveřejněné ostatními uživateli. Nemohou chybět ani tematické skupiny, ve kterých se mohou sdružovat lidé se společnými zájmy.

Kde točí dobré pivo?

Správci místních skupin na Facebooku mohou přidat svou skupinu do Neighborhoods, aby ji lidé žijící v okolí snadno našli. Uživatelé Neighborhoods pak budou mít možnost vytvářet lokální skupiny, jež budou viditelné pouze lidem žijícím v okolí.

objevování nových míst a doporučování podniků a služeb 
Objevování nových míst a doporučování podniků a služeb

Součástí nové sekce má být také objevování nových míst a doporučování podniků a služeb. Pokud budete hledat radu, kde si dát nejlepší kávu, nebo potřebujete rychle sehnat zámečníka, pak možná ocenít funkci Doporučení, kde získáte návrhy přímo od místní komunity. Sousedé také budou hlasovat o svých oblíbených místech a podnicích v okolí, včetně restaurací, parků a dalších.

Pokud jste se už těšili, jak si poklábosíte se svými sousedy, budeme vás bohužel muset – alespoň prozatím – zklamat. Funkce Neighborhoods je v současnosti dostupná v Kanadě a v dohledné době se začne rozšiřovat do vybraných měst v USA. Kdy se dostane až do Evropy, není v tuto chvíli známo.

Diskuze (2) Další článek: Vyskytují se na Marsu organismy podobné houbám? Divoká spekulace čelí kritice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,