Facebook | Biometrie

Facebook čelí obvinění, že nekorektně shromažďuje biometrická data

Americký stát Texas vyšetřuje Facebook kvůli obvinění, že největší sociální síť měla „nekorektně“ shromažďovat biometrická data od svých uživatelů. Informaci přinesl server Axios s tím, že v čele vyšetřování stojí generální prokurátor Ken Paxton.

Facebook je vyšetřován z důvodu možných klamavých obchodních praktik a porušení zákona o ochraně spotřebitele. Toho se měl dle dokumentů, získaných organizací Tech Transparency, dopustit shromažďováním biometrických identifikátorů.

Probíhá vyšetřování

Získané dokumenty nepřinášejí v tomto směru dostatek podrobností, nicméně mnohé může naznačit podobná kauza ze státu Illinois. Zde byl Facebook vyšetřován kvůli tomu, že používá technologii rozpoznávání tváří k identifikaci lidí na nahraných fotografiích a následným návrhům na jejich označení.

Případ, známý jako Patel versus Facebook, skončil v únoru mimosoudním vyrovnáním ve výši 650 milionů dolarů. Jako zásadní bylo prezentováno porušení zákona o biometrickém soukromí. Ten vyžaduje, aby společnosti před shromažďováním biometrických údajů získaly písemný souhlas dotčených.

Prokurátor Paxton si vyžádal dokumenty týkající se softwaru, který Facebook používá pro rozpoznávání obličejů. Kromě toho také požádal o spisy související se soudním sporem v Illinois, ačkoli tvrdí, že vyšetřování v Texasu je oddělené od ostatních kauz.

Facebook se k vyšetřování nijak veřejně nevyjadřuje. V e-mailu ze 25. června Paxton požádal zástupce firmy, aby naplánovali videokonferenci, během které prodiskutují neochotu předložit požadované dokumenty. Na otázky novinářů provozovatel sociální sítě odpovídá s tím, že nebude situaci komentovat.

Diskuze (8) Další článek: Posíláme na Mars robota velkého jak auto. Sledujte start rakety online!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,