Facebook | Instagram

Facebook a Instagram začnou ukazovat, z jaké země pochází nejpopulárnější příspěvky. Má to zamezit šíření fake news

Facebook tento týden představil novou funkci, díky které se lidé dozví, odkud pochází mimořádně populární stránky. U každého příspěvku, který tyto stránky zveřejnění, bude zobrazeno, v jaké zemi vznikl. Stejná informace se začne objevovat i u příspěvků profilů s velkým počtem sledujícím na Instagramu. Novinka má lidem pomoci posuzovat, jak autentický obsah je. 

V první fázi bude ukazování polohy spuštěno pouze v USA, ale společnost slibuje, že časem ji rozšíří do celého světa. Znamená to, že u každého velmi populárního příspěvku, který vznikl mimo USA, Američané uvidí, v které přesně zemi. Informace bude zobrazena hned pod názvem stránky. 

Jak bude Facebook hodnotit, co je hodně populární příspěvek, nicméně neodhalil. Není tedy jasné, jakého množství stránek se bude novinka týkat. Nicméně můžeme předpokládat, že půjde o virální příspěvky s tisíci sdíleními.

Amerika každopádně jako místo pro start není překvapivá. V zemi se blíží prezidentské volby, i když jsou momentálně lehce upozaděny pandemií koronaviru, a všichni se bojí, aby se neopakovala situace z těch minulých - na Facebooku se pohybovalo ohromné množství pochybného obsahu původem z Ruska, který nepochybně určitou mírou výsledek voleb ovlivnil.

Sociální síť sice od té doby na zapracovala na větší politické transparentnosti a potírání fake news, nicméně v tomto ohledu jde vždy jít ještě dál. A ruku na srdce - pokud u příspěvku uvidíte Rusko nebo Čínu, moc důvěry u vás text nevzbudí. Jen je otázkou, jestli stránky nebudou moci tuto funkci jednoduše obejít VPNkou. I tak ovšem doufejme, že se novinka brzy dostane do Česka, protože některým příspěvkům by tyto informace prospěly.

Diskuze (8) Další článek: Externí SSD do USB-C se chlubí rychlostí až 1 GB/s. Přišel s ním Patriot

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,