Mobilní aplikace | Rusko

FaceApp je znovuzrozený hit. Ale pozor, ztrácíte kontrolu nad tím, co bude s fotkou vaší tváře

Ačkoli je aplikace FaceApp stará přes dva roky, zažívá teď obrovskou vlnu popularity. Stala se nejstahovanější na iOS i Android a sociální sítě zaplňují fotky starých lidí. FaceApp totiž dokáže velmi věrohodně upravit vaši fotku tak, že na ni budete vypadat jak stařík či babička. S rostoucí popularitou však přicházejí varovné signály ohledně bezpečnosti této aplikace

Svou fotku a jméno dáváte všanc 

Základ obav leží v podmínkách služby, ve kterých se mimo jiné uvádí, že k nahraným fotkám dáváte licenci neobvykle štědrého rozsahu. Nad fotkami absolutně ztratíte kontrolu. 

Z bodu 5 podmínek služby:

You grant FaceApp a perpetual, irrevocable, nonexclusive, royalty-free, worldwide, fully-paid, transferable sub-licensable license to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, publicly perform and display your User Content and any name, username or likeness provided in connection with your User Content in all media formats and channels now known or later developed, without compensation to you. When you post or otherwise share User Content on or through our Services, you understand that your User Content and any associated information (such as your [username], location or profile photo) will be visible to the public.

V překladu do češtiny:

Poskytujete FaceApp trvalou, neodvolatelnou, neexkluzivní, volnou, celosvětovou, plně krytou, převoditelnou a odvoditelnou licenci k užití, reprodukci, modifikaci, přizpůsobení, publikaci, překladu, vytváření odvozeních děl, distribuci, zveřejnění a zobrazení vašeho uživatelského obsahu a jména, uživatelského jména a podrobností ve spojení s vaším uživatelským obsahem ve všech mediálních formátech a kanálech, které jsou dnes známy nebo budou později vyvinuty, a to bez jakékoli náhrady vám. Pokud publikujete nebo jinak sdílíte uživatelský obsah prostřednictvím našich služeb, jste srozuměni, že váš uživatelský obsah a přidružené informace (jako je uživatelské jméno, lokace nebo profilová fotka) budou viditelné pro veřejnost. 

Při použití aplikace FaceApp dáváte službě jejímu provozovateli k dispozici fotografii, kterou do aplikace nahrajete za účelem modifikace. Úprava v aplikaci trvá poněkud déle právě proto, že se nejprve odesílá na server FaceApp, kde dojde k její úpravě. Vše pochopitelně probíhá na základě algoritmů strojového učení a serverová aplikace se tak s každou další fotografií zdokonaluje ve svých výsledcích. Upravenou fotografii vám následně pošle zpět do mobilní aplikace, kde už pak můžete koukat na své starší já. 

Z nahraných fotografií vzniká ohromná databáze, na které se může umělá inteligence dále učit a zdokonalovat. Licenční podmínky však dovolují provozovatelům použít vaše fotografie i jakkoli jinak. Mají svolení použít vaše jméno, přezdívku a portrétní fotografii v podstatě k čemukoli, přitom fotku mohou jakkoli upravovat a modifikovat. 

FaceApp jako nástroj ruských špiónů?

FaceApp je masovou záležitostí a mnozí nad tím mávnou rukou s tím, že jejich fotka zapadne mezi miliony jiných a riziko zneužití je minimální. Ti ostražitější naopak upozorňují, že riziko existuje a nemělo by se podceňovat. V této souvislosti se pak často připomíná, že tvůrci aplikace pocházejí z Ruska, které je nechvalně proslaveno svými kybernetickými aktivitami, podpoře fake news apod. 

Souvislost s Ruskem působí u některých uživatelů až hysterii, například americký senátor Chuck Schummer vyzval FBI a FTC (úřad zodpovědný za mezinárodní obchod), aby zasáhly. V pondělí také zdvihl vlnu obav softwarový vývojář Joshua Nozzi, který na Twitteru upozornil, že aplikace odesílá vaše fotografie na ruské servery a ztrácíte nad nimi kontrolu. Do toho se připletla ještě mylná informace, že aplikace do tajemné ruské databáze nahraje úplně všechny vaše fotografie z telefonu.

b6511836-82f0-41ff-8e98-957808e7fa2d

Některá média se na tom svezla a podpořila tím šíření varovného tónu, ale například The Guardian nebo Vox objasňují situaci a snaží se vnést na situaci zdravě reálný pohled podložený fakty. Je pravda, že licenční podmínky služby jsou sporné, stejně tak ruský původ aplikace. Že by ale byla firma napojena na ruskou vládu a že by postupně vysávala všechny fotografie a další data z telefonů, to už se jako realita nejeví. 

FaceApp můžete použít, ale je dobré vědět...

Je tak na zváženou každého uživatele, zda za svou zvědavost ohledně změny zevnějšku „zaplatí“ rizikem zneužití své fotografie. Musí si vyhodnotit a zvážit, nakolik je toto riziko oprávněné, už třeba vzhledem k ohromnému počtu dalších uživatelů. S největší pravděpodobností se nahraná fotka stane prostě jen zrnkem písku z pískoviště, na kterém si umělá inteligence trénuje svou tvořivost. A pro některé nadšence do umělé inteligence může být tato myšlenka naopak motivující.

Rizika v souvislosti s návazností na Rusko se vyhodnocují obtížněji. Opět je ale na zvážení každého jedince, nakolik silné jim toto riziko přijde a co by se teoreticky s nahranými daty mohlo stát. Na jedné straně jsou představy, že vaše fotka může posloužit k vytvoření falešných profilů pro šíření fake news nebo se objeví někde v reklamě, na straně druhé skončí vaše fotka někde na serveru jako jedna z milionů dalších a nikam dál se nedostane. Informace k jednoznačnému potvrzení jednoho či druhého scénáře však neexistují. 

Nemáme tedy jednoznačné doporučení, zda aplikaci FaceApp používat nebo ne. Opět se ale ukazuje, že je dobré věnovat pozornost podmínkám služby a zamyslet se nad možnými důsledky. 

FaceApp můžete stahovat zdarma pro Android a iOS. V základním režimu je nyní k dispozici 21 bezplatných filtrů, placená Pro verze obsahuje o sedm efektů navíc. V třídenní trial lhůtě si můžete vyzkoušet všechny efekty zdarma.

Diskuze (27) Další článek: Muskův Neuralink hodlá vytvářet otvory do lidské lebky laserem a „odposlouchávat“ neurony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,