Externí grafika pro notebook jde sestavit i vlastní silou

Thunderbolt přinesl vysokou propustnost, externí grafiky jsou ale stále v nedohlednu. Můžete si ale vlastní řešení sestavit sami už dnes.
Kapitoly článku

Vlastní silou s pomocí komunity

Inženýři, programátoři a další techničtí specialisté na celém světě ale nechtějí na nové možnosti a technologie příliš čekat. Pokud ani vy nechcete čekat na to, kdy se objeví hotové řešení, můžete si externí grafickou kartu pro připojení k notebooku či MacBooku s Windows vyrobit sami. Počítejte ale s tím, že to bude stát poměrně dost peněz a vše nemusí jít hladce.

Veškeré informace i kompletní komunitu okolo tohoto tématu můžete nalézt na stránkách fóra Tech Inferno. V jednotlivých vláknech jsou k dispozici nejen konkrétní nastavení a zkušenosti, ale také odkazy na případné součástky, aplikace, softwarové nástroje a samozřejmě také výsledky z měření výkonu.

Co budete pro stavbu eGPU potřebovat?

Ukázkovým příkladem je nové řešení od uživatele Kloper, který si postavil externí řešení s grafickou kartou pro svůj nový jedenáctipalcový MacBook Air s čipem Haswell. V konečné fázi získáte třeba i pětkrát až sedmkrát vyšší grafický výkon, než s integrovanou grafikou v procesoru.

Všechny potřební komponenty jsou běžné dostupné v zahraničních obchodech, některé půjde jistě sehnat i u nás. V přehledném pořadí budete potřebovat:

  • MacBook Air
  • Grafickou kartu
  • Počítačový zdroj
  • Thunderbolt kabel
  • Několik adaptérů
  • Windows 7

Nemusí se konkrétně jednat o MacBook Air, rozhraní Thunderbolt mají i některé jiné notebooky, my si ale popíšeme právě toto řešení.

Minimálně šest tisíc korun bez zdroje a grafiky

V případě grafické karty jsou doporučovány modely od Nvidie, maximálně ze střední třídy do GeForce GTX 670/780, ideálně třeba GeForce GTX 660 Ti a podobně. Výkonnější modely se nevyplatí, protože rozdíl ve výsledném výkonu je omezen propustností rozhraní a zůstane takřka podobný slabším modelům. S grafikami od AMD budete muset pro zobrazení na interním displeji notebooku dokoupit ještě Lucidlogix Virtu. K popisovanému řešení byla zvolena GeForce GTX 570.

DktfNr7.jpg
Zátiší s MacBookem Air (2013) a externí grafikou vyrobenou svépomocí (Zdroj: Tecj Inferno)

Počítačový zdroj by měl být schopný utáhnout grafickou kartu a zároveň by měl být dostatečně naddimenzovaný. Klasický zdroj s výkonem kolem 400 W by měl na grafickou kartu ze střední třídy bez problému stačit. Je ale potřeba trochu prověřit chování zdroje při nízkém odběru v klidu, mohl by se například sám vypínat. Podobný problém souvisel třeba i s novými čipy Haswell.

54b3A0E.jpg aV1Say8.jpg
mbpgtx660tiwiring.jpge8W1eJ7.jpg
Pokud vás design nezajímá, můžete mít vše naostro, jako správný ajťák (Zdroj: Tech Inferno)

Důležitou částí jsou adaptéry. Pokud máte k dispozici ostatní zařízení, tyto pravděpodobně nebudete mít a budete si je muset pořídit. Jedná se o Sonet Echo ExpressCard Pro (Thunderbolt, 5 Gb/s) za přibližně 134 dolarů (3 300 Kč s DPH). Dále BPlus PE4L V2.1, což je adaptér ExpressCard na PCI Express. Je nutné vybrat i konkrétní model E4L-EC060A, který má adaptér SWEX pro zapnutí napájecího zdroje. Cena za tento kousek je 70 dolarů (přibližně 1 700 Kč s DPH). Existují ale i dražší alternativy, například kvalitní V3.2 Box.

PE4H V3.2.jpg PE4H V3.2_EXP.jpg
Elegantní box s adaptérem ExpressCard-PCI Express (BPlus V3.2)

Kabel Thunderbolt – asi tisíc korun, stejně tak třeba 4GB flash disk pro instalaci Windows 7. K tomu je nutné připočíst i cenu 25 dolarů (620 Kč s DPH) za software eGPU Setup 1.x, který jeden z nadšenců naprogramoval a optimalizoval právě pro úpravu Windows 7 (Bootcamp), aby externí grafika vůbec mohla fungovat bez větších chyb.

scn004.png
Počítejte s tím, že budete muset hodně nastavovat i v rámci speciálních programů

Pokud už tedy máte grafiku a zdroj, vyjde vás investice na minimálně šest tisíc korun. Nebudeme si přesně popisovat jednotlivé instalační kroky, kterých je opravdu hodně a liší dle konfigurace. Ke zmíněnému MacBooku Air si ho můžete přečíst v daném vláknu fóra.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,