Externí grafické karty: vysoký herní výkon pro notebooky už brzy

V lednu letošního roku se spolu s tiskovou zprávou společnosti Asus objevily fotografie externího grafického adaptéru XG Station z veletrhu CES 2007. Externí grafický adaptér je určený pro notebooky a hlavní důvod, proč existuje, je jasný – z notebooku s integrovanou grafickou kartou dokáže udělat herní stroj. Objevila se i fotografie podobného, ale přece jen zajímavějšího adaptéru od ATI s technologií nazvanou Lasso.

Na stránkách Dailytech se včera objevily další informace, které vetšinu těch, kteří se těšili, že si toto zařízení koupí, asi příliš nepotěší. V průběhu příštího měsíce má začít Asus distribuovat XG Station OEM partnerům a neplánuje, že by ji prodával i koncovým zákazníkům – je tedy pravděpodobné, že toto zařízení v obchodech samostatně neseženeme. Asus ani nehodlá dodávat toto zařízení jako prázdnou „skříňku“ pro grafickou kartu, dodávat se bude pouze v kombinaci s grafickou kartou přímo od výrobce. Cena celého zařízení pak bude záviset především na ceně použité grafické karty.

 

Dlužno říci, že má Asus nejvyšší čas XG Station vydat, aby si ještě užilo svých pět minut slávy – u ATI už se totiž připravuje něco mnohem zajímavějšího, ale o tom až dále.

   
    
Asus XG Station (zdroj MatBe.com)

Asus XG Station má pro připojení využívat doposud nepříliš populární slot ExpressCard. Na výstavě CES 2007 jej Asus prezentoval s Nvidií GeForce 7900 GS. Osazovat se má ale i jinými kartami, které má společnost Asus v nabídce. XG station není jen grafický adaptér, má integrovanou i zvukovou kartu (i když nejde o žádný zázrak – má pouze jediný stereovýstup, byť s podporou pro technologii Dolby Headphone, která šestikanálové audio simuluje).

  
 
Asus XG Station (zdroj Engadget)

Velký displej informuje o taktu grafického jádra, jeho teplotě, počtu snímků za vteřinu, rychlosti otáčení ventilátoru, hlasitosti zvukového výstupu a stavu funkce Dolby Headphone. Kolečkem by mělo jít dokonce nastavovat takt grafického jádra. O napájení se má postarat samostatný zdroj. 

Lasso od ATI - variabilnější budoucnost

Asi před třemi týdny jsme informovali o tom, že ATI připravuje podobnou technologii s označením Lasso. Bližší podrobnosti se včera objevily na serveru Hexus.

Ta využívá nedávno ohlášené externí PCI-Express rozhraní. Na rozdíl od XG station ale ATI plánuje možnost osadit i dvě grafické karty do CrossFire. Počítá se i s využitím pro GPGPU, tedy pro matematické výpočty, které využívají grafických jáder procesoru.

Objevila se první fotografie z vývoje:



ATI, resp. AMD zřejmě nebude mít nic proti tomu, aby zákazník osadil zařízení libovolnou grafickou kartou, není ale zřejmé, zda bude fungovat i s konkurenčními adaptéry. Než se Lasso skutečně dostane na trh, zřejmě to ještě nějakou chvilku potrvá. I sama ATI má momentálně spoustu starostí s novými Radeony R600, které se ne a ne objevit.

Nezbývá než oběma technologiím držet palce, protože jde o technologii, která by mohla pomoci smazat propastný rozdíl mezi levnými notebooky za dvacet tisíc s grafickým adaptérem integrovaným v čipové sadě a herními stroji, které se prodávají i s průměrnými grafickými kartami za ceny mnohem vyšší.

Zdroj: Hexus, Dailytech, Matbe, Engadget

Diskuze (11) Další článek: Telefónica zveřejnila nový velkoobchodní ceník ADSL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,