Externí disk vs. cloud: Komu svěříte svá data?

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 43

Názory k článku

avatar
28. 02. 2012 18:44

Bla, bla, bla, tato otázka je zde již snad po x-nácté. Opravdu soukromá, nebo firemní data nelze nešifrovaně (a často ani šifrovaně) svěřovat cloudu a stroje které je nesou nejsou on-line. Jen výběr z těchto dat lze předat dál. Externí cloud pro "domácí" použití lze využít jen podle toho jaká je rychlost uploadu (30 - 100 Mbit/s).
1. Na systém, *.vhd je na dvě věci, bez hlubšího nastavení (W7), raději tedy odeslat *.tib (až - 60% dat s max. kompresí, pokud jde jen o programy jistě), záloha chráněna heslem.
2. Data, podle velikosti, u mě např. nepřipadá v úvahu neb 65 2 TiB disků bych přenášel směrem do sítě 65 x 4d6h (zpět 65 x 1d12h) a to mě ani nenapadne. Navíc by vše muselo být zakódováno (před přenosem) a rychlost tam i ven maximální.
>>>
Já používám raději HDD x3 a BD x1 (sys je SSD, druhé HDD je záloha, zbytek archiv), pro systém cloud i HDD. Stejně jako lze na cloud poslat dočasné soubory nízké důležitosti.
>>>
Poznámka: Asi to nikdo dělat nebude, ale zjistil jsem, že když si už po 1/2 (je nutný ten odstup) prohlédnete spousty fotek a videií (těch běžných, ty zabírají nejvíc místa) tak zjistíte, že lze toho hodně "vypustit", buď jde o nepovedené věci, nebo už je k dispozici lepší (povedenější) verze. Bavíme se samo o vlastních datech, tato poznámka je plně ACTA kompatibilní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 02. 2012 17:43

Externí hdd + cloud. Pokud bude záloha zlikvidována v obou místech, z největší pravděpodobností už ji ani nebudeme následně potřebovat ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 02. 2012 14:38

Nejlepe kombinace obojiho, domaci/firemni NAS (Synology s f.4.0) a pro paranoidni zalohu/sync nejaky externi zdroj u duveryhodneho pokytovatele.Jen pozn.: je az ocividne trestuhodne, jak "redakce" pomiji v NAS resenich zn. Synology, ktera je v techto zarizenich dnes referenci (i v enterprise), a jak zminuje takrka okrajova reseni Ze by nejaky skryty "Product Placement" ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 02. 2012 12:05

Živě nefunguje propojení s fcb (nevím kde se tam ten název bere). Nicméně ideální je kombinace více služeb.Na osobní data používám už jen "síťové" záležitosti, synology pěkne do plna krmím max kamerami. Přece jenom doba home nasů je dávno pryč (právě pro nemožnost používat např mirroring mezi dvěma synology).Pro své osobní rodinné pc používáme všichni tuto kombinaciPevný disk rozdělený na systém dataK WS připojený FW800 disk (1tb doma, 2tb na pracovních počítačích)disk rozdělený na dvě partyšny po 500gb (resp 1000gb)jedna z nich je na timemachine, druhá jako storage pro crashplan.
s ohledem na rychlost současného internetu a možnosti crashplanu je mých cca 650gb dat v současné době. na timemachine, a crashplanu ve dvou kopiíc (manželka v domě pro pád disku, disk v práci pro případ krádeže/požáru) a kontejnerou metodou cpu multimediální data (rodinná videa) do privátního cloudového úložiště.
K debatě na téma doma nebo cloud bych dopnil nejlépe obojí. když zvážím možnosti crashplanu kdy za 200usd můžu zálohovat všechny počítače v rodině vs synology vychází nejlépe cplan + externí disk (kdo má možnost použije interní nebo prostě subscribne nějaké volné místo na disku. Nákladama efektivitou bude někde jinde něž synology (v součané době provozuji soukromě cca 10x synology na kamery a data a "neočekávaná" příhoda není u synology nic zajímavého. Kdyby uměli udělt privátní cloud tj že si např synoloy v brně bude cucat data vzájemně se synology v praze tak to bude jiná, ale zatím to nemají. ten kamarádský storage cplanu je imho dost nevyužívaná možnost, kamarád skutečně do vašich dat nevidí.
-- lehce odborně, s ohledem na to že mám na starosti ekonomiku celkem velkého cloudového storage (v ČR coby privátní cloud zřejmě ne uplně malém) tak i se zohledněním freecolingu a všech možných systému pro získávání volného místa se stejně nedostanete pod cenu cca 1,2kč/gb (měsíc provozu dvě kopie, space spooling, space filling) takže lze usoudit že provoz dropboxu s cenou 4kč/gb je ekonomický a firma by byla dávno v zisku nebýt toho že se jedná o freemium. S cenou okolo 2kč/gb/měsíc se bez problémů dostanete na aplikační, geografickou i logickou kolokaci takže riziko ztráty dat bude opravdu nízké (něco jiného je ztráta metadat v případě že je cloud organizuje do nějakého FS např přes fuse) pak tam data jsou jen nejsou přístupná (viz pád ec2 kdy zákazníci čekali i 14dní než data dostali aby je nakonec témeř všichni dostali). Tj do budoucna to jistě nebude o ceně která právě bude atakovat onu jednu korunu, nicméně pro domácí použítí je schovávání 2TB domácích dat v cloudu za 2000 měsíčně docela dost. Tj pro domácí použítí asi cloudy nějakou dobu nebudou fungovat. Za méně než 6h to taky jde provozovat ale s rizikem že ztráta dat může nastat. Reálně jsme kalkulovali zodpovědnost na data na gigabajt (ztracených dat) v relacích 2kč/gb za uložení (dvojmo 6-10kč/gb), trojmo 100-120kč/gb, čtyřnásobně 300-400kč/gb, pětinásobně 600-800kč/gb, 5G (plně geograficky v pěti místech na 2500kč/gb). Pro 2tb disk (běžně dostupných) se jedná o 4000 měsíčně což pro domácí použití nemá ekonomické opodstatnění. ztrátě dat zdar. myslím že se rozsšíří jistá forma P2P filesystémů protože s objemem multimediálních dat přestanou být čistě cloudové služby konkurenceschopné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 02. 2012 10:42

Carbonite nebo Crashplan tu ještě nikdo nezmínil? Zejména Crashplan je hodně zajímavá služba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 02. 2012 10:23

Pro synchronizaci používám Sugarsync, lze použít na PC i mobil, jsem s ním nadmíru spokojen, 5Gb zdarma a kapacitu lze dále zdarma rozšiřovat, při registraci přes tento odkaz získáte 500Mb navíc:
http://goo.gl/tjLWG...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 02. 2012 09:30

externí disk / NAS / cloud
Volby závisí především na velikosti zálohovaných souborů
Pokud srovnáte rychlost připojení, tak USB 3.0/eSATA/FireWire je v praxi cca 10x rychlejší, než připojení pomocí LAN a NAS.
(Tedy pokud máte doma 10Gb optiku, tak to srovnejte s rychlostí Thudnerbolt.)
Lokální NAS je zase minimálně 10x rychlejší než připojení Cloudu.Pokud nevěříte, tak si zkuste archivovat větší soubor, např. 50MB pdf na externí disk, do NAS nebo do internetové služby (Cloudu).
U jednoho soubopru se dá čekání vydržet, soustavně pracovat se ale takhle nedá.Otázka na redakci Živě:
Budete testovat i reálnou použitelnost "Externí disk vs. cloud" s většími soubory?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
28. 02. 2012 09:10

Jak tu již zaznělo, tak nejlepším řešením je kombinace obojího.Někdo tu zmiňoval strach ze zneužití dat, ale myslím si, že je mnohem pravděpodobnější, že se někdy určitým způsobem nabourá k Vám do domácí sítě než, že by u poskytovatelů jako Google, MS, Canonical, Dropbox a dalších došlo k úniku dat.Ale zpátky k tématu.Pokud tedy mám PC a na něm data, tak je vhodné data mít zálohovaná (nepočítá se záloha na jiné partišně disku).
Takže je vhodné, pokud má člověk v domácnosti další PC dělat zálohy na něj, případně ještě na NAS či externí disk.
Druhou cestou je právě využití cloudových služeb, ať už online kanceláří či zálohovacích/synchronizačních služeb.
V této oblasti se musíte rozhodnout jakou cestou se vydáte a první otázku, kterou si musíte položit je, zda jste ochotni platit nebo ne.
V případě, že se Vám platit (zatím) nechce je zde mnoho služeb, které nabízejí různé kapacity zdarma (od 1GB do 25GB), ale ne vždy je důležitá kapacity jak se může zdát, ale i vlastnosti dané služby.
Na poli kanceláří je vcelku jedno, kterou službu využijete, jelikož nabízí takřka stejné vlastnosti a možnosti ale z pohledu kapacity to je jiné. Zde "vítězí" Skydrive od MS s 25GB s nemožností dokoupení kapacity a omezením na velikost jednoho souboru o velikosti 100MB. Poté se nabízí celkem vyrovnané služby Google Docs a Zoho Docs, kde má na vrh spíše Google díky opravdu levné ceně za GB/rok s cenou 0.25$.
V oblasti sync možnost dokoupení od kapacity 200GB za 49$/rok, cena na úrovni Google Docs)
Ubuntu One (5GB + možnost dokupování 20GB balíčků po 30$rok)
Minus (11GB + 1GB/reff)
.....
Pro další tipy na úložiště odkážu na svůj blog, kde mám srovnání jak cenové a tarifní, tak parametrové cca 40 služeb.
Tarify a služby: http://www.e-vanicek.cz/p/blog-page.html...
Sync&backup: http://www.e-vanicek.cz/p/sync-backup.html...
Na těchto 2 komparátorech jsem prozatím strávil asi 15 hodin a nejsou tam všechny služby, mám vyhlídlé další (vč. Box.net), které brzy doplním, takže budu rád pokud mojí snahu někdo ocení sic jen návštěvou nebo komentářem, díky.
Prozatím jedinou kladnou věc, kromě stále návštěvnosti, jsem před pár dny dostal od služby Memopal 200GB zdarma na 1 rok.Takže z můj názor je, že že nejlepší variantou je záloha doma na jiném PC + 1 online kancelář + 1sync služba pro aktuální zálohy + 1 backup služba, případně ještě něco navíc.
Osobně mám nejdůležitější data takto:
flashka 16GB + jiný PC doma + GDocs/Picasa(20GB) + Ubuntu One(25GB) + Minus(13GB) + Memopal(201GB)
Žebříček těch nejlevnějších služeb:
http://www.e-vanicek.cz/2012/02/komparator-5-nejl... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 02. 2012 09:03

Geniální srovnávací test NASů, který mi pomohl s dobrou volbou je na PCTunning:
http://bit.ly/ja6hfO... Zrovna to řeším a vyhrává to dvoudiskové Synology DS212

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 02. 2012 07:23

Pouzivam privatni Synology NAS i externi cloudove reseni - podle povahy/dulezitosti dat a pozadavku na jejich dostupnost. S ulozistem u treti, duveryhodne strany nemam problem. Paranoia vocad pocad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 02. 2012 07:21

A všetky tieto zariadenia nám budú nafigu v prípade, že ACTA bude presadená.
Predjeme opäť na systém samizdatu, zháňania šifrovacích programov a diaľkového spravovania serverov, najlepšie na druhej pologuli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 02. 2012 04:17

Nikdo soudny snad nemuze sverit sva data tretim stranam. Pro firmy je to vylozene sebevrazda uz jen z toho duvodu, ze nikdo nezaruci ochranu dat - krasny priklad budiz jedna spolecnost z Nemecka a pripad vetrnych turbin. V zajmu "boje proti terorismu" a "vlada nebere ohledy na dusevni vlastnictvi" a je uplne jedno, ktera to je. P.S.: I Google nebo Microsoft spada pod narizeni Gov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
28. 02. 2012 01:06

Jednoznacne doporucuji Sugarsync, pres muj odkaz az 37GB zdarma: http://goo.gl/anMjp...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
28. 02. 2012 00:47

mam taktez jako predchozi clovek synology disk v raidu, ktery je pripojeny nainternet.oproti verejnym cloudum sice musim platit za internet(coz stejne bych delal) vyssi cena(nutnost koupit synology)
kdyz vyjmenuju vyhody
- bezpecnost - neni nutne premyslet, ktera data jsou zneuzitelna, ktera ne. proste sechna mam u sebe na sifrovanem disku. Pristup na disk je taktez sifrovany... Nicmene je to server exponovany na internet, tak ta bezpecnost je diskutabilni
-nemusim duplikovat ulozny prostor a premyslet - dneska jdu tam, tak si nakopiruju na telefon tyhle data. Proste mam tech par tera stale dostupnych. Tohle je zatim pro me nejvetsi vyhoda
-nemusim premyslet, ktere fotky nakopiruju na picasa apo... synology umi vytvaret web galerie a videa nabidne stejne jako youtube - na webu je flash perhrravac co prehrava vas film.
- synology s DSM 4.0 (stale beta) nabizi velmi pohodlne aplikace na android,iphone streamovani hudby ( funguje vyborne i prez gsm - jakekoliv google music se mohou jit zahrabat) streaming videa zatim nefunguje uplne dobre pro android , na IOS uz aplikace je funkcni....dneska domaci internetove pripojeni je velmi rychle. tak proc ho nevyuzit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
28. 02. 2012 00:43

idealni je kombinace obojiho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
28. 02. 2012 00:33

pouzivam NAS od Synology v RAID1 ako backup mojho macbook pro cez time machine plus nejake foto a video ale taktiez aj Dropbox, kde mam dolezite vaci o ktore by som nerad prisiel a mozem ich mat na dosah kedykolvek a kdekolvek.Synology pracuje na DSM4, ktory je momentalne v stadiu beta a finalna verzia s podporou privatneho cloudu vyjde niekedy v marci. Taktiez ak sa nemylim QNAP ma nejake cloudove riesenie ale nepouzival som, tak neviem. Osobne ale nemam nic proti tomu dat si veci do Dropboxu, aj ked tam mam dolezite a citlive data az tak sa o ich zneuzitie nebojim a lepsie je ich mat niekde mimo a v bezpeci (diskutabilne, ano) ako len doma v NASe, ktory moze vytopit alebo zhoriet alebo cokolvek. Istota je istota.PS: jedina vec, co ma trapi u Dropboxu je, ze mi mozu na dialku vymazat obsah celeho adresaru na mojom pocitaci a uz s tym nic nespravim (ok, mozno undelete) - napriklad keby zavreli sluzbu pripadne mali nejaku chybu alebo virus alebo cokolvek. Viem, je to velmi neporavdepodobne ale ta moznost tam je...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor