"Experti" vstupují do oblasti CAD/CAM

Čáslavská společnost MiniSoft s.r.o. patří k nejstarším firmám u nás, které usilují o hlubší systémovou integraci ve strojírenství.
Do zajímavé a stále nemálo lukrativní oblasti vybavení předvýrobních etap podniků (CAD/CAM, PDM, TPV…) vstupuje první firma, která umí působit jako skutečný a velmi kvalitní systémový integrátor. Ve velmi překvapivém - nicméně z pohledu obou firem logickém - kroku vzniká firma MiniSoft Engineering, která podle tiskového vyjádření přebírá "to nejlepší z firmy Expert&Partner engineering a MiniSoft s.r.o.".

Čáslavská společnost MiniSoft s.r.o. patří k nejstarším firmám u nás, které usilují o hlubší

systémovou integraci ve strojírenství - nejedná se jen o prodej AutoCADu, ale o snahu instalovat do podniků systémy pro řízení výroby a technologickou přípravu výroby. MiniSoft se o to usilovně snažil řadu let, ovšem se střídavými úspěchy - jednak nepatřil k velmi dravým firmám a jednak doba pro integrující systémy ve strojírenství zřejmě dosud nenastala. Expert&Partner je na tom naopak - firma se zabývá především hardwarovou či systémovou infrastrukturou v podnicích a patří k těm nejrazantnějším u nás. E&P je v této oblasti gigantem - firmou s téměř půlmiliardovým obratem a stopadesáti zaměstnanci. Nově vzniklou společnost MiniSoft Engineering z vlastnického pohledu tvoří Expert&Partner i MiniSoft; dá se tedy označit za kapitálový (a vlastnický) vstup E&P do MiniSoftu.

Vzniklé spojení dává logiku. Jak několikrát zaznělo například na nedávné konferenci Visions in Design 98, významně se v poslední době mění cesty, kterými CAD/CAM(…) systémy nalézají svou cestu do podniků. Zatímco dříve bylo jejich zavádění většinou v pravomoci oddělení předvýrobních etap (konstrukce, projekce, technologie, směrem nahoru pak technického ředitele podniku), začíná se nyní z druhého konce, tedy od podnikového IT managementu. Zde nyní stále častěji dochází k rozhodnutí o tom, jak vybavovat předvýrobní etapy výpočetní technikou a CAD/CAM systémy, přičemž nutností je navázanost právě na hlavní informační systém podniku. Jinými slovy: schopnost podnikového informačního systému (SAP, Baan atd.) obvykle určuje nasazení systémů v přípravě výroby, a to zejména způsobem schopnosti datové provázanosti mezi těmito programy. Z toho vyplývá, že velké slovo při nakupování těchto systémů už nemá dodavatel izolovaného CAD/CAM systému, ale právě dodavatel systému informačního, po kterém chce vedení podniku, aby mu zabezpečil funkčnost "celého domu", od zpracování technické dokumentace až třeba po manažerské účetnictví.

Váš názor Další článek: Vylepšené produkty od šestsetdvojky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,