Hardware | Počítače

Expert si objednal výkonný herní počítač ze supermarketu. Nestačil se divit

Web Gamer Nexus a hlavní redaktor Steve Burke patří mezi nejvíce respektované odborníky z oblasti počítačů, notebooků i samotných komponentů a tentokrát se pustil do analýzy opravdu nevšední věci. Zatímco se běžně setkává s tím nejlepším, co je na trhu, v tomto případě se pustil do hotové sestavy ze supermarketu.

Nebyla to ale ledajaká sestava - jednalo se o výkonný herní počítač, který prodává americký řetězec Walmart pod svou značkou. Objednal si tak nejvyšší model, který zahrnuje Core i7-8700, GeForce GTX 1080 Ti a 32 GB operační paměti. To vše za cenu 2 100 dolarů, což je samo o sobě předražené, aniž by bylo nutné zkoumat použitou kvalitu komponent.

Hned po vybalení zjistil celkem závažný „problém“ - dostal totiž o úroveň nižší sestavu, která má jen GeForce GTX 1070, 16 GB operační paměti a stojí 1 400 dolarů. Vzhledem k tomu, že si to kupoval sám, nastala otázka, jestli to byla náhodná chyba někde při balení nebo nějaký cílený trik. Konspirace nezní tak šíleně, když si uvědomíme, že ten kdo si koupí sestavu ze supermarketu, se v jednotlivých komponentách stejně nevyzná a tak ani nepozná, že mu došlo vlastně něco jiného. Skříň je totiž stejná a na pohled se počítače nijak neliší.

Jakmile začal počítač rozebírat, zjistil pár problémů. Počítač měl velmi osekanou základní desku s čipsetem Intel H310 (B360 má přitom 2× více PCI Express linek) a operační paměť byla pouze v jednom slotu (2 400 MHz), takže výhody dvoukanálového zapojení byly nevyužité.

Šetřilo se i na SSD z levné série ADATA ISSS316. Chlazení procesoru zajišťuje „něco“ s označením CooNong, pro tento procesor to ale dle měření stačilo. Grafická karta Gigabyte byla standardní, horší už to bylo se zdrojem, který byl pochybné značky „Great Wall“, byť s výkonem 500 W.

Umístění kabelů by šlo na jedné straně zlepšit - jeden vedl zbytečně přes grafickou kartu nebo byly zasunuté do špatných děr na zadní stranu. Na zadní straně však už byly všechny kabely řádně svázané a přichycené.

Jedním z hlavních problémů sestavy byla absence ochrany proti prachu, zkrátka vůbec žádný filtr i když přední strana obsahuje tři velké ventilátory. Vzhledem k cílové skupině, která si takový počítač ze supermarketu koupí, nelze příliš počítat s tím, že ho bude uvnitř nějak pravidelně čistit.

Jasným závěrem je, že i profesionální výrobci v tomto oboru nabídnou lepší kvalitu i komponenty za stejnou či nižší cenu. V tomto případě se nejen extrémně a zbytečně šetřilo, ale zároveň se prodává za velmi draho.

Diskuze (65) Další článek: Podvodníci útočí tam, kde byste to nečekali. Mění údaje bank v mapách Googlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,