Expert na CD-ROM, RW: CD Speed

Program CD Speed 99 není pro mnohé žádnou novinkou - existuje už "nějaký ten pátek" a dělá především to, co napovídá již sám název - testuje rychlost čtení CD. Co však možná nevíte je to, že od verze 0.75 se v této, do té doby jednostranně zaměřené utilitě, objevila spousta užitečných "doplňkových" vlastností. Tak například přibyla pokročilá detekce chyb na nahraných CD-(RW) a také test skutečné rychlosti zápisu mechanik CD-R(W) (nebojte, nemusíte ničit medium - zápis lze provádět v simulačním režimu). Pokud si chcete předem ověřit, kolik dat můžete vypálit vaši mechanikou nad kapacitu media je zde pro vás zase Overburning test. Nakonec si ještě můžete vypálit speciální testovací CD a tím jednoznačně ověřit kvalitu čtení mechaniky včetně schopnosti čtení audiodisků 1:1 (DAE Digital Audio Extraction). 

I když to tak nevypadá, získání přesné kopie audio dat z běžného disku CD-Audio nebylo (a ani dnes není) vůbec jednoduché. Jedná se o to, že počítačová data a audiozáznam mají na CD disku jiný charakter.

  • Tak především - audiodata nemají žádnou datovou kontrolu ani korekci chyb. Při přehrávání takového záznamu je veškerá korekce na dekódovacím čipu přehrávače - ten je často schopen některé části zvukového toku způsobeného nedokonalým přečtením audiozáznamu korigovat. Na čtení s přesností na "jeden bit" se proto dříve příliš nedbalo. Požadavky na kvalitní kopii jsou jiné - většinou trváme na tom aby se kopie přesně shodovala s originálem - jakékoliv dodatečné korekce jsou jen vršením jedněch chyb na druhé.
  • Audiodata nemají charakter paketů - nelze jednoduše zjistit jaká je pozice informace, kterou jsme právě četli. Pokud laser na nepatrný okamžik ztratí synchronizaci, těžko již naváže na "edndlich punktlich" přesně stejném místě. U datového CD vždy si můžeme datový celek krásně a přesně "slepit" kde potřebujeme.

Nekvalitní audioextrakce (tak nazýváme získávání dat z audiostop CD) se pak vyznačovala tím, že získané soubory se lišily nejen od originálu z CD ale i od sebe navzájem. Dnes je však situace jiná - mechaniky se při audioextrakci přepínají na přesnější režim čtení (přesnosti se blíží vypalování) - proto bývá maximální rychlost čtení audia nižší než u dat.

Pro zjištěni kvality audioextrakce má CD Speed 99 skvělého pomocníka - testovací CD!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,