Expert na CD-ROM, RW: CD Speed

Program CD Speed 99 není pro mnohé žádnou novinkou - existuje už "nějaký ten pátek" a dělá především to, co napovídá již sám název - testuje rychlost čtení CD. Co však možná nevíte je to, že od verze 0.75 se v této, do té doby jednostranně zaměřené utilitě, objevila spousta užitečných "doplňkových" vlastností. Tak například přibyla pokročilá detekce chyb na nahraných CD-(RW) a také test skutečné rychlosti zápisu mechanik CD-R(W) (nebojte, nemusíte ničit medium - zápis lze provádět v simulačním režimu). Pokud si chcete předem ověřit, kolik dat můžete vypálit vaši mechanikou nad kapacitu media je zde pro vás zase Overburning test. Nakonec si ještě můžete vypálit speciální testovací CD a tím jednoznačně ověřit kvalitu čtení mechaniky včetně schopnosti čtení audiodisků 1:1 (DAE Digital Audio Extraction). 

Mechanika CD poskytuje průběžnou ale pro uživatele skrytou korekci chyb a tak si mnoho lidí ani neuvědomuje, kolik chyb na discích vlastně je (věřte mi, je jich požehnaně).

Z tohoto důvodu obsahuje CD Speed 99 část zvanou "CD quality check" která tyto chyby detekuje (ne všechny mechaniky vracejí chybové stavy).

Podívejte se na analýzu poškrábaného datového CD (podšálek pod kafe) která proběhla na dvou mechanikách.


TEAC: ...chyba tam je, ale "opravitelná" - test prošel bez ztráty hvězdičky...


0.001% neopravitelných chyb - to už není tak optimistické

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,