Facebook | Fake News

Experiment Facebooku s odděleným feedem na zprávy nefunguje, pomáhá k šíření fake news

Nedávný experiment Facebooku, kdy z hlavního feedu skryl obsah od stránek, podle New York Times rapidně navýšil dosah fake news článků mezi uživateli. Největším problémem je právě to, že mezi obsah, který šíří přímo uživatelé, se nedostanou například oficiální reakce či doplnění faktů, které sdílí instituce a média skrze své stránky.

Tento pokus probíhá i v sousedním Slovensku, kde NYT sleduje konkrétní případ šíření nepravdivé zprávy o tom, že měl muslim jako poděkování za získání ztracené peněženky vyzradit informace o chystajícím se teroristickém útoku. Informaci dementovala policie na svém účtu, k uživatelům se právě i z důvodu oddělení oficiální informace téměř nedostala.

Fake News: Silná internetová zbraň, proti které se těžko brání

Společně se rozkvětem šíření lží a nepravd ale přichází propad návštěvnosti i o dvacet procent u klasických vydavatelů obsahu. Ti si navíc stěžují na malou informovanost uživatelů, kteří si myslí, že politika a zprávy byly na Facebooku zakázány, ne přesunuty do samostatné záložky. Facebook zatím neuvedl, kdy a zda vůbec experiment ukončí, či případně rozšíří na další státy.

Facebook chystá v tomto roce velké změny:

Diskuze (4) Další článek: Čínští vědci chtějí likvidovat kosmické smetí pomocí laseru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,