ExoPC: tablet s Windows 7 prodává i sám Microsoft

Tablet ExoPC Slate bude v prodeji již příští týden, lze ho předobjednat i na oficiálním obchodu od Microsoftu. Bude to stejné fiasko nebo bude mít úspěch?

Jak už jsme vás informovali v několika samostatných článcích, segment tabletů se vlastně pouze kvůli Microsoftu dělí na dva hlavní tábory. Zatímco Microsoft se stále snaží na malé dotykové zařízení neustále mířit svým plnohodnotným operačním systémem Windows 7 a klasickou x86 architekturou v podobě Atomu, druhý tábor směle a s úspěchem nasazuje úspornější platformu ARM a jednoduché mobilní operační systémy s přizpůsobeným grafickým prostředím pro ovládání prstem.

Jak už se ukázalo v minulosti, tablety s Windows 7 jsou pomalé, drahé a mají nízkou výdrž na baterie. Microsoft ale sliboval nové modely ještě do konce tohoto roku a sliby se snaží plnit. Ve svém elektronickém obchodu začal přijímat předobjednávky pro nový tablet ExoPC, který je vybaven právě operačním systémem Windows 7.

ExoPC jako převlečený netbook

Tablet Ciara VIBE ExoPC od stejnojmenné společnosti má 11,6" širokoúhlý displej (16:9), který má rozlišení 1 366 × 768 (135 ppi) a pochopitelně podporuje multitouch. Ovládání je tak možné několika prsty najednou, v tomto případě povrch detekuje maximálně dva prsty, zvládne však měřit i případný tlak. Uvnitř ExoPC se nachází klasická netbooková platforma, která obsahuje jednojádrový procesor Intel Atom N450 s frekvencí 1,66 GHz a integrovaným grafickým čipem Intel GMA 3150 (včetně paměťového řadiče).

Background-ng-2.jpg

Tento grafický čip sice stačí na akceleraci desktopového prostředí, s náročnějším videem si však neporadí. Proto se na základní desce nachází i přídavný akcelerační čip Broadcom Crystal HD, který je určen přímo pro video a zvládne i vysoké rozlišení 1080p, a to i na webových stránkách v rámci Adobe Flash.

Kromě operační paměti o velikosti 2 GB (DDR2) disponuje tablet flash pamětí s kapacitou 32 GB nebo 64 GB, na které je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium. Komunikační možnosti vychází z Atomové platformy, nechybí tedy WiFi 802.11n nebo Bluetooth 2.1+EDR.

Nad displejem se nachází 1,3 MPix webkamera s mikrofonem, na těle jsou dva USB porty, výstup zvuku, mini HDMI výstup pro připojení externího displeje a také konektor pro osazení do kompatibilního doku.

en-US219_EXOPC_Slate_64GB_Blk_CVF-00139.jpg

Pro karty SD/SDHC je možné využít čtečku paměťových karet, zvládne maximální kapacitu 32 GB. Pro detekci světla a naklonění přístroje je tablet vybaven i akcelerometrem a světelným senzorem pro automatické nastavení jasu pro lepší výdrž. Integrovaná dvojice reproduktorů má výkon 2 × 1,5 W.

Speciální dotyková nadstavba i App Store

I když Windows 7 podporují ovládání dotykem, tak jednoduché a uživatelsky příjemné jako na iPadu nebo Android tabletech to bohužel není. Proto je tablet vybaven dodatečnou grafickou nadstavbou od výrobce (ExoPC), která některé dotykové úkony s tabletem usnadňuje.

product-slate-c.jpg

Protože se jedná o speciální nadstavbu (vyznačuje se kulatými ikonami), její používání je odlišné od nejznámějších iOS nebo Android OS řešení.

Výrobce počítá i s vlastním App Store, tedy obchodem s aplikacemi, které můžete doinstalovat. Zatím ale není jasné, kdy bude k dispozici. Grafické prostředí již obsahuje několik her a aplikací pro dotykové ovládání.

ExoPC má rozměry 29,5 × 19,5 × 1,4 cm a jeho hmotnost je přibližně 950 g. Je dodáván s baterií, která je schopna udržet zařízení v provozu až teoretické čtyři hodiny, v reálných podmínkách tak lze počítat s maximálně třemi hodinami, spíše však i méně. Na spodní straně těla tabletu jsou výdechy vzduchu a štěrbiny reproduktorů, zadní stranu pak „zdobí“ originální samolepka s klíčem k Windows 7.

en-US220_EXOPC_Slate_64GB_Blk_CVF-00139.jpg

V balení naleznete napájecí adaptér, USB kabel a dotykový stylus pro kapacitní displeje. Systém má předinstalovaný antivirový program Microsoft Security Essentials nebo Adobe Flash v nejnovější verzi 10.2.

Vysoká cena za staré řešení

Černý tablet s lesklým displejem sice na první pohled vypadá možná zajímavě, vzhledem k ceně 700 USD (přibližně 16 000 Kč s DPH) má ale závažné nedostatky, které nelze přehlédnout. Nízká výdrž je v případě těchto tabletů známým negativem, při přetáčení displeje na výšku či šířku navíc zapomeňte na jakékoli plynulé přechody. Displej na několik sekund zhasne, stejně jako když připojujete nový monitor k počítači.

Grafická nadstavba sice reaguje relativně dobře, nesmíte ale zapomenout, že máte stále k dispozici pouze jednojádrový Atom a Windows tak neběží zrovna extrémně svižně, což se projevuje především na rychlosti spouštění aplikací, a to i v grafické nadstavbě.

Jak je vidět, jedná se o tablet, který vychází ze staré představy dotykového zařízení. Pokud ale vyžadujete u dotykového zařízení plnohodnotné Windows 7, je to velmi dobrá volba. V ostatním případě se raději porozhlédněte po konkurenčním řešení s procesory ARM a operačními systémy Android či iOS. V nejlepším případě si počkejte na příští rok, kdy většina výrobců představí různé modely s rozdílnými systémy i úhlopříčkami, s větším výkonem i delší výdrží. 

  • Displej: 11,6" (1 366 × 768), multitouch (dva prsty)
  • Procesor: Intel Atom N450, 1,66 GHz
  • Grafický čip: Intel GMA 3150 v procesoru, Broadcom Crystal HD
  • Operační paměť: 2 GB DDR2
  • Pevný disk: flash 32 GB/64 GB
  • Výbava: WiFi, Bluetooth, 2 × USB, webkamera, mini HDMI, čtečka paměťových karet
  • Výdrž: až čtyři hodiy (teoreticky)
  • Cena, OS: 700 USD (přibližně 16 000 Kč s DPH), Windows 7 Home Premium

Video

Díky serveru Youtube si můžete prohlédnout i video z rozbalování, včetně krátké ukázky grafické nadstavby a rychlosti odezvy:

Diskuze (57) Další článek: NetWorx: kontrola nad každým bajtem a rychlostí internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,