Exkluzivní rozhovor s programátorem virů

Říká se o něm, že patří mezi nejlepší. O jeho virech se říká, že patří mezi absolutní špičku. Povídali jsme si s GriYo, aktivním členem skupiny 29A.
Říká se o něm, že patří mezi nejlepší. O jeho virech se říká, že patří mezi absolutní špičku. Již několikrát vymyslel nové techniky, které daly dost zabrat antivirovým společnostem. GriYo patří mezi nejaktivnější členy skupiny 29A a je uznáván jako velmi dobrý programátor (nejen virů).

Živě: Prosím, pověz našim čtenářům něco o sobě. Kolik ti je, kde žiješ, jakou máš rád hudbu a tak…

GriYo: Ahoj. Je mi 27 let, narodil jsem se v Madridu, kde i žiju (je to ve Španělsku, pro ty z vás, co to neví). Můj hlavní koníček, a zároveň práce, je počítačová věda. Rozhodl jsem se, že obětuju svůj život tomu, co mě doopravdy baví. A to jsou počítače. Mám ale taky mnoho jiných zálib. Líbí se mě třeba elektronická hudba (techno, house, trance atd.)… dokážu strávit celé hodiny posloucháním nebo vytváření takové hudby. Mám taky rád pivo, rád chodím do kina a venčím svoje psy. Pravda, není to moc originální, ale… ;-)

Živě: A co tvoje přezdívka - co znamená GriYo? Proč sis vybral zrovna tuto přezdívku?

GriYo: GriYo je optimalizovaný tvar slova „grillo“, které ve španělštině znamená trávníkář. Někteří moji kamarádi mě tak začali říkat, protože jsem podle nich podobný jedné kreslené postavičce „pepito grillo“, hehe.

Živě: Ví někdo z tvého „reálného života“, že píšeš viry?

GriYo: Hodně lidí, hlavně proto, že znám hodně hackerů a programátorů virů osobně.

Nejsem typ člověka, který si něco nechává pro sebe. A nejsem počítačový „sabotér“: Jsem jen programátor specializující se v oblasti virů, trojských koňů, exploitů a podobných věcí, které mají co dočinění s počítačovou bezpečností.

Živě: Slyšel jsem, že lidi jako ty jsou velmi inteligentní, ovšem nemají respekt k žádným pravidlům a zákonům. Je to pravda? Jak by jsi svoji osobnost charakterizoval?

GriYo:V určitých věcech máš pravdu, hlavně pokud se jedná o pravidla/zákony, které se snaží ohrozit moji svobodu. Chci se zabývat studiem počítačových virů… kdo mě to chce zakázat? Já svoje viry tajně nešířím, nesnažím se infikovat nevinné uživatele a ničit jim data. Prostě jen napíšu „plán“. Později jej vydám na mé stránce, kde je jasně řečeno, že je to virus. Svoje viry tam mám proto, aby se na ně mohl kdokoliv podívat, moji práci posoudit apod. Sběratelé virů si mohou rozšířit jejich sbírku, a nejen oni. Vlastně kdokoliv, třeba i antivirové firmy.

Vždy když napíšu virus, snažím se něco ukázat: nějakou novou techniku, vylepšení stávající techniky apod. Nepíšu stupidní viry a červy typu „ILOVEYOU“, protože nepřináší nic nového, nanejvýš špatnou pověst (a někomu hodně peněz - antivirovým společnostem).

Živě: Proč píšeš viry?

GriYo: Jak jsem již řekl, je to moje nejoblíbenější část počítačové vědy. Nestuduju způsoby, jak ochránit počítačové systémy. Studuju způsoby, jak stávající počítačové systémy ochromit, jak prolomit bariéry. Není to jen způsob, jak obejít zabezpečení. Jde taky o to naprogramovat software, který moje myšlenky dokáže zrealizovat.

Živě: Jak se díváš na destruktivní viry? Píšeš takové?

GriYo: Protože jsou moje viry pouze ukázkou některých technik a nápadů, nevidím důvod, proč bych k nim měl přidělávat destruktivní kód.

Nicméně vidím své viry jako nástroje k napadení počítačových systémů a příp. zničení některých informací v nich uložených. Takže destrukce je něco, nad čím taky občas přemýšlím.

Nejsem soudce a ani jím nechci být, nebudu tedy mluvit o jiných autorech, kteří se rozhodli destruktivní virus napsat. Na světě je hodně zlých lidí, kterých bychom se měli zbavit, než se starat o nějaké „kluky“, kteří píšou destruktivní viry.

Živě: Jaký je tvůj nejlepší virus (a proč)? Jaký virus je podle tvého názoru nejlepší (který jsi nenapsal ty sám)?

GriYo: Všechny moje viry jsou pro mě důležité, protože zachycují momentální stav mého učení ve světě virů. Některé techniky, které používám, jsou lepší než jiné. Zjistil jsem, že každý můj nový virus je vždy lepší než ten předešlý. A to mám rád…

Taky mám rád mnoho virů od jiných autorů. Mám rád ty viry, které uvádí do praxe nejnovější techniky, které se zdály nenaprogramovatelné. Jsou jich stovky, proto nemá smysl je tady všechny vyjmenovávat.

Živě: Mohl bys nám říct, co od tebe můžeme v budoucnu čekat? Nějaký nový virus…?

GriYo: Jsou věci, které lze dost těžko naprogramovat. Nicméně budu ve své práci pokračovat a stále budu publikovat moje výtvory, takže každý je bude moci vidět a učit se z nich, analyzovat je, sbírat je nebo je prostě ignorovat.

V hlavě se mi motá stovka nápadů, některé budou ale muset počkat, než se technologie rozvinou natolik, abych ty moje mohl uvést do praxe.

Živě: Virová skupina 29A je nechvalně známá programováním těch nejlepších virů. Můžeš nám říct nějaké detaily o 29A (počet členů, jejich popis, nějaké další informace…)?

GriYo: 29A je, přes všechno ostatní, skupina kamarádů, kteří se dobře znají, protože sdílí stejné záliby. Ve skupině jsou borci z mnoha zemí, z celého světa. Všichni jsou úžasní.

Někteří členové už za sebou mají hodně let aktivity ve virové scéně. Někteří jsou nováčci. Ale všichni jsou opravdu velmi dobří programátoři, a hlavně, skupina jako celek plní své poslání: Viry z 29A jsou vždy velmi kvalitní, přinášející vždy nové a kvalitní technologie, nikoliv však chaos. 29A nikdy nevynikala programováním destruktivních virů, ani šířením podobných infiltrací.

Momentálně má 29A 13 členů: Benny (Česká Republika), Bumblebee (Španělsko), Darkman (Dánsko), LethalMind (Francie), Lord Julus (Rumunsko), Prizzy (Česká Republika), Reptile (Švýcarsko), Sopinky (Argentina), Super (Španělsko), Tcp (Španělsko), The Mental Driller (Španělsko), VirusBuster (Španělsko) a já.

Všichni členové mají pověst velmi nadaných programátorů, kteří programují vysoce kvalitní viry. Všichni umí uvést do praxe nejzajímavější myšlenky, nejkomplexnější a nejzajímavější algoritmy. 29A je úžasný tým lidí, jehož kvalita se dá stěží překonat.

Živě: Kterých virových programátorů si nejvíce vážíš?

GriYo: Jsou to tací programátoři, kteří mě dokážou ochromit kvalitou jejich práce. Jsou to obvykle lidi, kteří se dokáží adaptovat na nová prostředí: Nezáleží na tom, pro jakou platformu programují, jejich práce je vždy vysoce kvalitní. Excelentní programátoři, úžasní lidi a dobří kamarádi. Takových lidí znám velmi mnoho.

Živě: V kolika programovacích jazycích umíš programovat? Který je tvůj nejoblíbenější?

GriYo: Pracoval jsem už s mnoha jazyky. Některé jsem se naučil na univerzitě a pak jsem je už nikdy nepoužil. Je jich strašné množství, ani si na všechny nedokážu vzpomenout. Myslím si, že všechny jazyky jsou si podobné, liší se jen ve syntaxi, pravidla mají však stejná: nejdůležitější je metodologie. Programováním se zabývám už hodně dlouho. Nikdy mě nedělalo problém naučit se nový jazyk, ať už se jedná o vysoko-úrovňový nebo nízko-úrovňový. Obvykle mě stačí pár dní a dokážu v tom cokoliv naprogramovat.

Mé nejoblíbenější jazyky jsou dva: assembler a C. Nicméně si myslím, že jazyky jsou pouze nástroje, je důležité vědět, na co se který nejvíce hodí. Je důležité znát výhody i nevýhody každého jazyka a podle toho se taky řídit.

Živě: Jsi už dlouhou dobu členem 29A. Víš, nebo aspoň tušíš, kdy zanecháš „virováním“ a odejdeš ze scény?

GriYo: Ano, mám v tom jasno. Přestanu psát viry, až budou počítače proti nim imunní. Přestanu se zabývat bezpečností teprve až když se počítačové systémy stanou 100% bezpečné. Tak ztratím o tuto problematiku zájem.

Živě: Jak vidíš budoucnost počítačových virů?

GriYo: Pomalu se stávají počítačové systémy čím dál tím víc komplexnější. Jen se podívejte na domácí počítače, které používají operační systémy od Microsoftu. Dříve používaly MS-DOS, nyní používají Windows95, 98, některé i NT a Windows 2000. Práce a znalosti potřebné k vytvoření efektivních virů se přímo zvyšují společně se zvyšující se kapacitou operačních systémů. To znamená, že bude postupně ubývat lidí, kteří se o viry zajímají. Bude se stále zvyšovat úroveň znalostí, potřebná pro proniknutí do systému a k pochopení jeho struktury… Ale viry budou vždy existovat, stejně jako vždy existovala temná strana všech věcí na této zemi… ;-)

Živě: GriYo, moc ti děkuji za rozhovor. Na závěr tu můžeš říct cokoliv, co tě napadne, cokoliv, co jsi ještě neřekl a chtěl jsi říct. Měj se…

GriYo: Chtěl bych pozdravit všechny členy 29A: Sejdeme se v létě! A taky všechny, co se zajímají o počítačové viry. Doufám, že shledáte moji práci alespoň trochu zajímavou. Ahoj.

Diskuze (55) Další článek: Týden: Ať žijí monopoly, Láska se mění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,