Exkluzivní recenze Kiss DP-450: Na DivX bez počítače

O přehrávačích Kiss se toho hodně napsalo, ale jaké jsou ve skutečnosti? Je to skutečně univerzální řešení nebo jen nedodělaná hračka? V sedmi kapitolách jsme se podrobněji podívali na DVD/DivX přehrávač Kiss DP-450.

DivX

Přehrávač podporuje DivX 4 až 5.02, mimo to podporuje XviD, MPEG-4, VCD a SVCD. V současné verzi firmwaru, který jsme měli 2.6.5 není ještě DivX 3.11 podporován, byť na DP-500 již je. Doufejme tedy, že se překlopí brzy i na DP-450. Chybějící podpora DivX 3 je zřejmě tou nejvážnější chybou přehrávače. Nikomu se nechce převádět svou sbírku cédéček jen kvůli přehrávači a zatímco na počítači často ani nevíte, co máte v jakém kódování, na přehrávači to pocítíte až příliš důrazně. Pokud přehrávač daný formát videa neumí, vypíše chybovou hlášku s názvem nepodporovaného formátu.

Přehrávač podporuje všechny kodeky se specifikací ISO-MPEG4 - Advanced, Simple Profile. DivX 4.x a 5.x to splňují, výjimkou je vlastnost DivX 5.02 - GMC (Global Motion Compensation) a QP (Quarter Pexel), které jsou Advanced, Advanced Profile. Xvid 2.10 a RPM4 (RealMagic MPEG4) také patří mezi podporované standardy.

Přehrávač umí mimo MP3 i zvukové kódování Ogg Vorbis. Video, které je širší jak 640 pixelů, stáhne na šířku obrazovky, naopak menší videa neumí zvětšit a musíte to zvětšit ručně přes dálkové ovládání.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.
Při přehrávání filmu máte k dispozici dostatek informací. DivX 3.11 není podporován, při pokusu o přehrání nepodporovaného kódování, uvidíte jen chybovou hlášku. Je-li na disku více filmů, můžete si je vybírat.

Zatímco u DVD je podpora televizí s obrazovkou 16:9 v pořádku, u DivX musíte ručně na televizi přepnout na letterbox - roztažení s ořezáním horní a dolní části obrazu.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.
Pokud má video menší šířku, než 640 pixelů, budete si jej muset nazoomovat ručně. Do 200 procent to jde po 25 procentech, pak se skočí rovnou na 300 procent nebo 400 procent.
DivX 5 v nepodporovaném rozšíření má dobře jen klíčové snímky, přechody jsou plné kostiček, jak ukazuje poslední obrázek.

Citelnou bolístkou jsou také titulky. Ačkoli by je dle výrobce přehrávač měl podporovat, je to poměrně nepoužitelné. Přehrávač má podporovat formáty MicroDVD, SubRIP, SubViewer, Sami, SubViewer 2 a podobné formáty. Soubor s titulky pak musí mít stejný název jako název příslušného AVI souboru, nemůžete si tedy vybrat z různých titulků, či použít titulky s jiným názvem než je název videa. Titulky fungují, pokud jsou anglické. Pokud máte české titulky, přestanou se zobrazovat při prvním znaku s háčkem v titulcích, což jak jistě uznáte, není zrovna ono. I ty anglické titulky ale občas vypadnou a skákání ve videu na různá místa se jim také nelíbí. Tedy je to prostor pro zlepšování v dalších firmwarech.

Bohužel v rámci DivX videa nelze používat zrychlený chod vpřed či vzad ani skákat o nějaké fixní úseky dopředu. Jedinou metodou pohybu v nahrávce je zadání přesného času. Stisknete Search, pak třeba 5000 následovaný Enterem pro skok na 50. minutu videa. Skok třeba o deset minut vpřed tak není otázkou jednoho tlačítka, ale hned šesti navíc s počítáním, na kterou to vlastně minutu chcete skočit. Kdo je prostě zvyklý film na cédéčku rychle proklikat, jestli nenajde něco zajímavého, má zde smůlu, je to zbytečně pracné.

Obraz z DivXu odpovídá použitému kódování. Špatné video vypadá špatně, videa s vyšším datovým tokem pak vypadají v pohodě. Není tu nějaký citelnější rozdíl proti počítači, odpovídá to prostě počítači s velmi kvalitním TV výstupem.

Právě oblast přehrávání DivXu je vylepšována a opravována v každé verzi firmwaru, proto většina výtek, může být později vyřešena nějakou tou aktualizací.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,