Exkluzivní notebook Asus NX90 (video)

Design a zvuk od Bang & Olufsen, do zrcadlového lesku leštěný hliník, netradiční design se dvěma touchpady. Toto prostě není pro každého.

Notebook Asus NX90 bude většina z vás nenávidět. Budete kritizovat absurdně lesklý kov, nepraktické rozměry, mizernou výdrž na akumulátor nebo chybějící numerickou klávesnici. Stejně tak se ale najdou tací, kteří jej budou bezmezně obdivovat, chválit jeho odvážný design a vyzdvihovat jeho zvukové řešení. Toto prostě není běžný notebook.

Asus už několikrát ukázal, že se experimentů v designu notebooků nebojí. První uvedl notebook s krytem z bambusu, spolupracuje s Lamborgini na designu notebooků a mobilních telefonů a jeho herní stroj G73 učaruje matnými plasty a nekompromisním designem stealth stíhaček.

V případě notebooku NX90 nechal volnou ruku Davidu Lewisovi, šéfdesignérovi vyhlášené firmy Bang & Olufsen, který zbořil několik v noteboocích zaběhnutých designových frází. Bang & Olufsen ostatně podobně boří hranice ve spotřební elektronice. Například jeho čtvercová televize BeoVision 10 je podle mne osobně vzhledově naprosto příšerná, přesto vyhrává ceny za design a zvuk.

David_Lewis 33.jpg NX_scenario11.jpg NX_scenario12.jpg

Z praktického hlediska je upřímně notebook NX90 špatný, dva touchpady k ničemu rozumnému nevyužijete a přitom nejsou tam, kde je čekáte - pod mezerníkem. Lesklý hliník se rychle upatlá a je to navíc měkký kov, takže na lesklé ploše se rychle objeví škrábance. Asus k notebooku dodal minimum exkluzivních aplikací šitých na míru tomuto notebooku, současně tam zasel tradiční várku zbytečných doplňků systému. Po chvíli používání z něj máte pocit jako z obyčejného Windows 7 notebooku. Budete tedy sami muset upravit vzhled, promazat aplikace a doplnit ty, které podtrhnou kvalitní zvuk. A tento notebook bude vnímán především z pohledu zvuku - reproduktory umístěné po stranách displeje se nemusí svazovat stísněnými prostory notebooku a mohou se tedy plně rozehrát. Na notebook hrají opravdu skvěle a je radost je poslouchat. Plnohodnotnou reprosoustavu ale zcela nenahradí, jen na své malé rozměry hrají opravdu výborně.


NX_scenario16.jpg NX_scenario4.jpg NX_scenario7.jpg

Výkon u tohoto notebooku nemá popravdě smysl řešit. Je jedním slovem dostačující. Core i7 na 1,73 GHz podpořené grafikou nVidia GT335M jakékoli požadavky jednoznačně splní a byť to není absolutní výkonnová špička, cílová skupina s tím nebude mít sebemenší problém.

NX_scenario9.jpg Scenario-2.jpg

Asus neočekává, že se NX90 stane jeho nejprodávanějším počítačem, spíše to je prestižní výstavní model pro velmi úzkou skupinu zájemců. V tomto ohledu mi připadá cena 64 990 Kč jako docela zajímavá. Navíc se dočkal české lokalizace a to upřímně u takto specifických kousků časté nebývá.

 

Technické parametry:

displej18,4’’, 1920×1080 bodů, lesklý
čipová sadaIntel HM55
procesorIntel i7-740
grafikanVidia GeForce GT335M, 1GB VRAM
paměť8GB RAM DDR3, 1333 MHz
disk2× 500GB
mechanikaBlu-ray
multimédiaHybridní TV tuner, 2MPx webkamera
akumulátor6 článků, 5600 mAH, výdrž až 2,5 hodiny
konektivita802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR
konektory1 × VGA, 1 × HDMI, 2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, 1 × eSata/USB combo
systémWindows 7 Ultimate 64

 

Diskuze (21) Další článek: ARM začíná soupeřit i v oblasti grafických čipů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,