Exkluzivně – Samsung versus Alps

Testcentrum Jako první na českém Internetu přinášíme srovnávací duel disketových mechanik. Zvítězila v našem testu neznámá mechanika značky Alps nebo je lepší investovat do osvědčené kvality korejského výrobce?
Kapitoly článku

se na to na první pohled nezdá, několik let staré 3,5“ diskety jsou stále nejpoužívanějším paměťovým médiem. Potvrzuje to i výzkum veřejného mínění, který si Žive.cz nechalo zpracovat u známé agentury Stress&Press. Studie ukázala, že přes 98% uživatelů má ve svém počítači 3,5“ disketovou mechaniku a dokonce celých 19% uživatelů vlastní i starší typ určený pro 5,25“ diskety! Tudíž žádná CD nebo DVD média – podle čísel dominuje osvědčená „disketovka“.

Po zevrubném prozkoumání největších českých a slovenských „hw“ serverů a zjištění, že se již nikde neobjevují testy disketových mechanik, jsme se rozhodli ještě před koncem roku uveřejnit duel zástupců low-endu (Alps) a high-endu (Samsung). Jaká mechanika je tedy lepší? Co naleznete v balení, jaké ovládací prvky obsahuje přední panel a co na testované komponenty prozradily benchmarky SiSoft Sandra a HD Tach 2.61?

Samsung SFD-321B Rev. T3

Balení je velmi skromné – kromě samotné mechaniky nedostanete zhola nic. Žádné IDE kabely, žádné šroubky, manuál nebo ovladače (!). Výrobce možná mohl přibalit alespoň anglický či jiný cizojazyčný manuál, který by začínající uživatele s disketovou mechanikou seznámil.

Jak můžete z obrázku vidět, přední panel disponuje mechanickým tlačítkem Eject a indikační LED diodou, která dává o stavu mechaniky uživateli vědět jasně zelenou barvou. Jiná tlačítka či audio konektor byste hledali marně. Bohužel.

Po vzoru testů vypalovacích mechanik jsem pro vás vyfotil i identifikační štítek. Myslím si, že jsem narazil na velmi zajímavou věc. Podle textu na štítku se mechanika nesmí prodávat v Koreji (podle PR oddělení platí zákaz i pro říši umístěnou poněkud severněji). Největším překvapením však je, že celé zařízení bylo smontováno v Číně (pozn. red. neplést s ostrovní Čínou nebo-li Tchajwanem)!

Vnitřek mechaniky působí poněkud tajemně, laser je schován pod železným krytem a jelikož po vrácení distributorovi poputuje mechanika opět do prodejního procesu, nechtěl jsem ji úplně zničit (pokud plánujete koupi disketovky, opište si číslo ze štítku, ať nenarazíte na tento kousek).

Zadní část mechaniky je standardní, obsahuje IDE a malý napájecí konektor. Díky podpoře technologie Plug and Play se nemusíte zabývat konfigurací Master/Slave! Celkově se jedná o nadprůměrný kousek hardwaru, ale některé nedostatky hodnocení sráží.

Plusy

  • Plug and Play
  • velikost
  • hmotnost
  • tichý chod

Mínusy

  • manuál
  • český manuál
  • absence příslušenství
  • zažloutlý přední panel
  • chybějící 3,5mm konektor typu jack
  • zelená dioda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,