Exekuční příkaz je tu zas. Pozor na novou vlnu falešných e-mailů

Po nějakém čase odmlky se do e-mailových schránek českých uživatelů ve velkém vrhla vlna výhružných e-mailů, které straší exekucí. Tentokrát je styl zprávy nově strukturovaný a tváří se jako oficiální zpráva od Exekutorské komory České republiky. Ta ale sama upozorňuje, že se jedná o podvod a úřední zprávy tímto způsobem neposílá.

610918913 
Takto podvodný e-mail vypadá

Informace v e-mailové zprávě jsou sebrané z webových stránek některých soudních exekutorů a působí proto reálně a důvěryhodně. Dokonce i český jazyk se už spameři docela naučili. V těle e-mailu je výzva k uhrazení údajné dlužné částky a najdeme zde i číslo účtu, kam se mají zaslat peníze. V tom ale smysl podvodu nespočívá, past se skrývá v příloze, kde očekáváte údajnou smlouvu a vyčíslení dluhu, ale přitom si stáhnete do počítače malware.

Opět nezbývá než doporučit vyšší obezřetnost a neotvírat bezmyšlenkovitě e-mailové přílohy. V případě Exekutorské komory je však trochu problematické to, že formou e-mailové komunikace pravé zprávy skutečně posílá. V tom případě je e-mail i soubor v příloze podepsán elektronickým podpisem soudního exekutora nebo pověřeného zaměstnance či elektronické podatelny soudního exekutora. Nemažte tedy automaticky všechny e-maily od Exekutorské komory (v případě nejasností lze zavolat na tel.: 515 917 586 nebo 210 311 000 a ověřit platnost zprávy).

Diskuze (7) Další článek: V USA bude nutné registrovat drony i pro soukromé použití

Témata článku: , , , , , , , ,