Evropské startupy často lžou o tom, že používají umělou inteligenci

Umělá inteligence je nepochybně jeden z největších buzzwordů současnosti. Používá se tak často, až je to mnohdy zbytečné. Že se pojem nadužívá, potvrdila analýza londýnské investiční skupiny MMC Ventures. Podle ní 40 procent evropských startupů, které o sobě tvrdí, že umělou inteligenci používají, takovou technologií vůbec nedisponují.

MMC Ventures ke zjištění dospěla po prostudování 2 830 technologických startupů ve 13 zemí Evropy. U každé firmy analyzovala její předmět podnikání, nabízené produkty nebo služby, cíle a financování. Ve 40 procentech nenašla žádné reálné využití umělé inteligence.

Co je umělá inteligence

Skutečná umělá inteligence neexistuje, ale považují se za ně systémy pokročilého strojového učení nebo stroje řešící komplexní úlohy jinak než hrubou výpočetní silou.

Znamená to, že existují případy, kdy o sobě firma tvrdí, že technologii používá, ale ve skutečnosti to tak není a klame zákazníky. Skupina ale upozornila, že mnohdy se také stává, že za nepravdivou nálepkou stojí analytické weby třetích stran, od kterých se informace rozšíří mezi veřejnost. Jaký je procentuální poměr obou případů, analýza neuvádí.

Uvádí ovšem, že jakmile je pojem umělá inteligence se společností asociovaný, přináší jí to výhody. V průměru podobné startupy získávají o 15 až 50 procent více investic než firmy z odlišných oblastí.

MMC Ventures rovněž popisuje, že jakmile startup umělou inteligenci používá, často jde o banální implementaci – nejčastěji chatboty nebo systémy pro odhalování podvodů. Proto se technologie nejčastěji objevuje v retailu a finančnictví, zjistila skupina.

Diskuze (26) Další článek: Elektronické cigarety způsobují dýchací problémy, tvrdí americká studie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,