Evropská unie | Autorské právo | Pirátství

Evropská komise zveřejnila návod, jak bojovat s piráty. Zatím je dobrovolný

  • Evropská komise má jasno
  • Weby musejí samy hledat warez a aktivně jej mazat
  • To je v podstatě revize principů DMCA

Webové služby v USA i Evropě už roky chrání právní princip bezpečného přístavu (safe harbor), který je jak součástí americké legislativy DMCA, tak její evropské a české analogie.

Bezpečný přístav

Základní pravidlo je jednoduché: Pokud se webový vydavatel dozví, že má na stránkách třeba odkaz na warez, musí jej odstranit, a pokud tak učiní, nic mu nehrozí.

Bezpečný přístav je vlastně pro fanoušky warezu velmi výhodný, zvesela totiž mohou provozovat pirátské katalogy, ze kterých sice na základě podobných legislativ mohou neustále mizet nahlášené odkazy na pirátský obsah, komunita je nicméně okamžitě poté opět obnoví.

Bezpečný přístav v české legislativě

Bezpečný přístav v českém právu upravuje především zákon č. 480/2004 Sb. o některých službách informační společnosti a to v paragrafu 5:

(1) Poskytovatel služby, jež spočívá v ukládání informací poskytnutých uživatelem, odpovídá za obsah informací uložených na žádost uživatele, jen

a) mohl-li vzhledem k předmětu své činnosti a okolnostem a povaze případu vědět, že obsah ukládaných informací nebo jednání uživatele jsou protiprávní, nebo

b) dozvěděl-li se prokazatelně o protiprávní povaze obsahu ukládaných informací nebo o protiprávním jednání uživatele a neprodleně neučinil veškeré kroky, které lze po něm požadovat, k odstranění nebo znepřístupnění takovýchto informací.


Nutno podotknout, že na zneužívání bezpečného přístavu částečně pamatuje zmíněný odstavec 1a. U mnoha pirátských doupat je totiž z povahy věci zřejmé, že jejich návštěvníci nesdílejí odkazy na licenčně svobodné filmy a seriály.

No dobrá, ale co vyhledávače, které indexují celý web? Tedy i warez.

Speciálním případem jsou nicméně vyhledávače, které z podstaty věci indexují celý web, a tak fungují jako ty zdaleka nejlepší vyhledávače warezu. Autorské svazy sice mohou používat sebelepší automatické systémy, které generují tisíce a tisíce žádostí denně ke smazání odkazů na pirátský obsah, nicméně jakmile se tak stane, bohatě stačí, aby provozovatel takového webu lehce pozměnil URL a indexovací robot Googlu, Bingu a mnoha dalších ji opět zaregistruje jako zcela legitimní.

258716508
Google se díky své velikosti musí potýkat se zdaleka největším počtem hlášení, který se v posledních letech vyšplhal do absurdních čísel

Tento boj automatů v posledních letech vyrostl do obřích rozměrů, a tak dnes jen málokoho překvapí, že se celkové množství žádostí o odstranění URL z indexu Googlu vyšplhalo na bezmála tři miliardy, přičemž v žádostech je enormní množství chyb.

Autorské svazy: Dost bylo přístavů, weby musejí warez mazat samy!

Bylo jen otázkou času, kdy začnou autorské svazy požadovat proměnu politiky bezpečného přístavu a budou chtít přesunout veškerou zodpovědnost na weby samotné.

Tedy pokud doposud platilo pravidlo: Hele, máte na webu warez, odstraňte jej prosím, nově by se proměnilo na: Provozujete web? V tom případě sami hledejte, jestli vám na něj někdo nevkládá warez a aktivně jej mažte!

Tato klíčová proměna zodpovědnosti byla v minulosti součástí mnoha kontroverzních návrhů legislativ v zámoří i Evropě (vzpomeňte třeba na nechvalně slavné návrhy ACTA, americké SOPA/PIPA aj.) a komunita se proti podobným návrhům stavěla vždy poměrně ostře.

Evropská komise vydala manuál (nejen) proti warezu

Nyní se tak trochu vrací, i když oklikou a pouze jako doporučení, Evropská komise totiž publikovala dvacetistránkový dokument, kde radí, jak nakládat s ilegálním obsahem na webu, mezi který patří právě i kontroverzní warez.

751297248
Evropská komise sepsala návod, jak se má bojovat proti warezu. Zatím je to jen doporučení.

V podstatě se jedná o manuál pro webové vydavatele, jak by se měli chovat, a zároveň lze na dokument pohlížet jako na určitý model toho, co by jednou mohlo definovat společné unijní právo v rámci balíku jednotného digitálního trhu, zatím si totiž tyto nuance řeší každá země po svém.

V manuálu se například píše, že by měly weby pracovat s tzv. trusted flaggers, důvěryhodnými osobami (právnickými i fyzickými), jejichž hlášení warezu je natolik kvalitní, že je web zpracuje přednostně. Rozumějte bez zbytečných řečí.

Stejně tak mají weby nabídnout uživatelsky přívětivé rozhraní pro hlášení ilegálního obsahu, aniž bychom museli složitě hledat k tomu určený kontakt, formulář aj.

EK: Ano, weby by měly samy hledat ilegální obsah na svých stránkách

Mnohem zajímavější je ale sekce 3.3 Proactive measures by online platforms, která webům zatím jen doporučuje, aby samy udělaly maximum v hledání a odstraňování ilegálního obsahu.

Online platforms should do their utmost to proactively detect, identify and remove illegal content

Evropská komise nicméně zároveň doporučuje, aby každý webový vydavatel spravoval transparentní přehledy s žádostmi o smazání obsahu a pochopitelně i o tom, co nakonec opravdu smazal.

Společný digitální trh bude muset zodpovědět ještě hromadu otázek

Společný digitální trh (Digital single market) je jednou z priorit současné komise a poměrně smělý plán, který si klade za cíl výhledově harmonizovat internetovou legislativu napříč Evropou. Než se tak však stane, budeme si muset vyjasnit, jak společně přistupovat třeba zrovna k tomu webovému warezu.

I zde se totiž praxe napříč starým kontinentem výrazně liší. Zatímco v některých členských zemích je docela běžnou praxí soudní blokace mnoha pirátských doupat a boj proti drobným pirátům-konzumentům, v Česku zatím nic takového prakticky neznáme a trestního stíhání se dočkají vlastně jen ti, kteří začnou warez šířit ve velkém měřítku.

Warez a pirátství na internetu:

Diskuze (44) Další článek: Takhle by měl vypadat elektrický kamion Tesly. Unikla fotka z testování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,