Evropská komise ustoupila Microsoftu

Evropská komise v neděli oznámila dočasné odložení povinnosti společnosti Microsoft nabízet Windows XP v Evropské unii bez integrovaného Windows Media Playeru. Dočasné odložení této povinnosti má dát manévrovací prostor pro soudní řízení, ve kterém chce Microsoft dosáhnout zrušení této povinnosti.

Dlouholetý spor společnosti Microsoft a Evropské komise, která Microsoft obvinila z porušování pravidel hospodářské soutěže a rozhodla o tom, že Microsoft musí zaplatit pokutu 497 milionů Euro a ukončit distribuci aplikace Windows Media Player jako součásti operačního systému Windows, dospěl do dalšího stádia. Microsoft se proti rozhodnutí EK chce bránit a rozhodl se obrátit na soud první instance v Lucembursku s žalobou proti rozhodnutí Evropské komise. Microsoft proto v pátek požádal o odložení platnosti sankcí Evropské komise na dobu, po kterou bude soudní řízení trvat.

Proti veřejnému zájmu

Evropská komise na tuto žádost přistoupila, protože nepokládá za správné vynucovat nápravná opatření před jejich nezávislým ověřením, ale zároveň znovu vyjádřila své přesvědčení o správnosti svých kroků: "rozhodnutí bylo rozumné, vyvážené a nutné pro obnovení hospodářské soutěže na evropském trhu." Podle komise existuje tlak veřejnosti, aby byl Microsoft potrestán i bez čekání na rozhodnutí soudu. Předseda soudu Bo Vesterdorf ale dal najevo, že pokud komise platnost svého rozhodnutí neodloží, vydá předběžný soudní příkaz, který aplikaci postihů společnosti Microsoft zmrazí.

Obhájce společnosti Microsoft, Horacio Gutierrez prohlásil, že Microsoft i další společnosti vyvíjející software a webové stránky využívající produkty Microsoftu, by byly zavedením opatření EK poškozeny. Dnem, kdy mělo rozhodnutí Evropské komise nabýt platnosti, byl včerejšek – neděle 27. června. Dalších třicet dnů měl Microsoft na licencování propojovacího software, který by umožnil konkurenčním společnostem přístup z jejich serverových produktů do operačního systému Windows srovnatelným způsobem, který má sám k dispozici,

Microsoft musí soud přesvědčit hned třikrát

Soudce Vesterdorf bude zvažovat tři aspekty celého případu, než rozhodne o pozastavení sankcí. Nejprve bude Microsoft muset soudce přesvědčit o tom, že existuje rozumný důvod pro celé soudní řízení. Potom musí Microsoft dokázat, že soudní opatření je nutné, urgentní a že bez jeho vydání by společnost utrpěla nenapravitelnou škodu. Zde je podle Microsoftu jasný důvod tohoto kroku – v případě, že by jednou došlo k uvolnění zdrojových kódů pro propojení Windows se serverovými operačními systémy, společnost by nenávratně ztratila práva ke svému intelektuálnímu vlastnictví. Nakonec musí Microsoft přesvědčit soud, že celková situace zahrnující potřeby Microsoftu i veřejné zájmy je nakloněna pozastavení sankcí.

I v případě, že lucemburský soud žádost Microsoftu odmítne, může se softwarový gigant obrátit s odvoláním na Evropský soudní dvůr. Pokud by byly sankce EK uvedeny v platnost, bylo by na dodavatelích osobních počítačů, zda k Windows XP bez Windows Media Playeru přidají sami multimediální přehrávač jiného výrobce nebo sami přidají instalaci Windows Media Playeru.

Kdo se dočká...

Samotné vyšetřování Microsoftu Evropskou komisí trvalo léta, je jisté, že léta se potáhne i konečné vyřešení celého sporu. Možnost soudních odvolání a kvalitní právníci na straně Microsoftu i Evropské komise naznačují, že Microsoft má dost času se na případné změny připravit. V oblasti propojení Windows a serverových operačních systémů třetích stran je skutečně Microsoft máslo na hlavě a je jen škoda, že hlavní důraz kladla EK i média na Windows Media Player, který ve Windows vadí jen málokomu, stejně jako integrovaná kalkulačka nebo firewall.

Diskuze (193) Další článek: Symantec získá nová antispamová řešení od Brightmailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,