Kryptoměny | Evropská unie | Kryptoměnová peněženka

Evropská komise jde proti kryptoměnám: plánuje zákaz anonymních převodů a peněženek

  • Evropská komise chce zakázat anonymní převody kryptoměn
  • Hodlá také zatrhnout anonymní kryptopeněženky
  • Argumentuje bojem proti praní špinavých peněz

Po zásazích na těžaře kryptoměn v Číně a na Ukrajině netrvalo moc dlouho a s regulačními tendencemi přichází také Evropská komise. Té se vůbec nelíbí, že lze kryptoměny využívat například pro praní špinavých peněz nebo financování teroristických organizací.

Kryptoměny jsou kvůli své anonymitě již dlouho spojovány s podvody, praním špinavých peněz a dalšími finančními zločiny. Uživatelé sice mohou sledovat převody virtuálních peněz, ale odesílatel i příjemce zůstávají vždy anonymní. V rámci boje proti nelegálním aktivitám plánuje Evropská komise zakázat anonymní převody a peněženky.

Zaostřeno na kryptoměny

Cílem návrhů Evropské komise, předložených tento týden, je chránit občany a finanční systém Evropské unie prosazováním pravidel proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Komise si od toho slibuje snazší odhalování a narušování trestné činnosti.

Balík sestává z celkem čtyř návrhů, které čítají zřízení nového orgánu EU pro boj proti praní peněz a financování terorismu či nařízení obsahující použitelná pravidla, včetně pravidel pro hloubkovou kontrolu klienta a jeho skutečného vlastnictví.

Většina opatření je zaměřena na velké společnosti, ale některá se týkají i široké veřejnosti, jež drží kryptoměny. Podle nového návrhu budou totiž (zatím blíže nespecifikovaní) poskytovatelé služeb povinni provádět hloubkovou kontrolu svých zákazníků.

Z pohledu kryptoměn je zásadní snaha o revizi nařízení o převodech z roku 2015, které umožní sledování převodů. „Pravidla EU pro boj proti praní peněz a financování terorismu se v současnosti vztahují pouze na určité kategorie poskytovatelů služeb v oblasti kryptoaktiv. Navrhovaná reforma rozšíří jejich působnost na celý sektor kryptoaktiv, přičemž všichni poskytovatelé služeb budou povinni provádět hloubkovou kontrolu ve vztahu ke svým klientům.“

Zákaz anonymních převodů a peněženek

Změny mají zajistit úplnou sledovatelnost převodů kryptoaktiv, jako je bitcoin, a umožní zabránit jejich potenciálnímu využití k praní špinavých peněz nebo financování terorismu. Jejich součástí má být také zákaz anonymních peněženek s kryptoaktivy.

„Kromě toho bude zakázáno poskytování anonymních kryptopeněženek, stejně jako je tomu v případě anonymních bankovních účtů, které jsou již zakázány pravidly Evropské unie pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu,“ uvádí se v návrhu.

Komise v minulosti navrhla, aby v celé EU byly povoleny platby v hotovosti pouze do výše 10 000 eur. Přibližně dvě třetiny členských států již tyto limity zavedly, ale jejich výše se liší. Například v Česku tuto problematiku řeší zákon č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti, který zakazuje provádět hotovostní platby převyšující 270 000 Kč. Podobný limit by EK ráda uplatnila i na kryptoměny.

Než se výše uvedené návrhy stanou platným zákonem, musí je přijmout Evropský parlament a jednotlivé členské státy Evropské unie. V tuto chvíli není jasné, kdy budou politici o této záležitosti hlasovat, ale lze předpokládat, že celý proces může trvat až dva roky.

Diskuze (212) Další článek: Giphy a Spotify začnou spolupracovat. Propojí animované obrázky s hudbou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,