Sociální sítě | Rusko

Evropa vykázala ruská média. EU dnes vydala oficiální nařízení o zákazu RT a Sputniku

Oživeno 2.3. 2022 16:00: V úředním věstníku oficiálně vyšlo nařízení Rady EU č. 2022/350, kterým se mění nařízení č. 833/2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině.

a8ab42d4-ceee-4beb-b303-30207ae744eb
Zákaz vysílání Russia Today (RT) a Sputniku v zemích EU je konečně černá na bílém

Stručně řečeno, tento dokument oficiálně nařizuje zákaz jakéhokoliv vysílání a elektronické a tištěné publikace ruských médií na území Evropské unie – jmenovitě se to týká všech jazykových mutací Russia Today a samozřejmě Sputniku.

Provozovatelům se zakazuje vysílat jakýkoli obsah prováděný právnickými osobami, subjekty nebo orgány uvedenými v příloze XV, a to i prostřednictvím přenosu nebo šíření jakýmikoli prostředky, jako jsou kabelové, satelitní, IP-TV, prostřednictvím poskytovatelů internetových služeb, internetové platformy nebo aplikace pro sdílení videonahrávek, ať již nové, nebo předem nainstalované, nebo umožnit jejich vysílání či k němu jinak přispívat.

Nikdo jim k tomu také nesmí napomáhat a toto nařízení obcházet: „Zakazuje se vědomá a záměrná účast na činnostech, jejichž cílem nebo důsledkem je obcházení zákazů stanovených v tomto nařízení.“ Formální publikace ve věstníku si všimla Lupa.cz.

Zasažené subjekty (příloha XV):

  • RT – Russia Today v angličtině
  • RT – Russia Today Spojené království
  • RT – Russia Today Německo
  • RT – Russia Today Francie
  • RT – Russia Today Španělsko
  • Sputnik

Oživeno 1.3. 2022, 9:30: YouTube definitivně blokuje kanály spojené s ruským mediálním hegemonem RT a zpravodajstvím Sputnik. Posledních pár dnů nemohly obě společnosti na YouTube pouze vydělávat a jejich příspěvky byly upozaděny, ale nyní z YouTube přinejmenším dočasně zcela zmizí.

Pokud nyní budete chtít v Evropě na YouTube vyhledat kanál RT (Russia Today), bude to vypadat jako na obrázku níže. Služba používá stávající technologie pro geolokační blokaci podle zemí.

0cfb7aa3-e03f-4980-8988-06426600547c
Kanál RT na YouTube při přístupu z Česka

Zatímco Evropa nebo třeba Kanada v průběhu víkendu postupně uzavíraly své vzdušné prostory pro ruské letouny a stejně tak oznamovaly, že vykážou ze svých zemí jejich zpravodajské weby RT, Sputnik a další, protistrana se podle mnoha zpráv pustila do sociálních sítí.

Některým uživatelům údajně nefunguje Twitter a zlobí také sociálně sítě spadající pod Metu. Tedy velký Facebook a Instagram. Tyto zprávy se však velmi těžko ověřují, když jsme totiž zkusili navštívit Twitter a Facebook skrze ruskou VPN, obě služby fungovaly. Zkoušeli jsme i DNS servery od Yandexu, které mohou tamní uživatelé používat větší měrou. I v tomto případě vše běželo bez problémů. 

Blokace tedy nemusí být plošná, případně se týká jen některých částí – třeba mobilních aplikací.

Ruské uživatele to v každém případě nezastavilo, stejně jako v minulosti totiž okamžitě začali používat služby VPN. Lze tedy předpokládat, že se Rusko nyní zaměří právě na ně. Nebylo by to ostatně poprvé, když totiž Roskomnadzor v roce 2018 bojoval proti Telegramu, na který se jeho uživatelé začali okamžitě přihlašovat právě skrze šifrované tunely, úřad zablokoval rovnou 50 anonymizačních VPN.

Ostatně, Rusko už loni na sklonku roku částečně blokovalo i Tor.

Reaguje Google

Odpovídají nicméně i americké internetové kolosy. Google o víkendu omezil propagaci ruských televizních stanic v doporučovaném obsahu na YouTube a zablokoval pro ně příjem z tamní reklamy. Firma zároveň vypnula zobrazování vytížení dopravy na ukrajinských komunikacích.

Podle nejrůznějších zdrojů pak zareagovaly i výrobci integrovaných obvodů Intel a AMD a zastavily dodávky čipů do Ruska. Na svých webech k tomu zatím nicméně mlčí.

Diskuze (56) Další článek: Vrozená nestabilita. Co se děje na trhu s kryptoměnami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,