5G | Týden mobilně

Evropa má skluz s 5G sítěmi. Hrozí nám technologické zaostávání?

Ericsson vydal studii, ve které uvádí, že Evropa zaostává za Asií a Amerikou v budování 5G. Ano, výrobce 5G technologií nabádá k tomu, abychom co možná nejdříve nakoupili nějaké ty 5G technologie. Ale jedním dechem je třeba dodat, že ve studii uvedené argumenty dávají smysl.

Korea má celoplošné 5G na 800 MHz od prosince 2018, v USA se operátoři předhánějí a AT&T chce mít kompletně pokryto v půlce 2020. V Evropě už také máme 5G v komerčním provozu, ale jsou to spíše jen ostrůvky – města ve Velké Británie, Finsku, Rakousku. Snad jen v Monaku mají pokryto celoplošně, ale tam to zase nedalo tolik práce :-)

Ericsson identifikoval následující důvody zpoždění:

  1. Evropa má relativně dobré LTE, které zatím stačí jak uživatelům, tak firmám, takže nás do budování 5G nic tak zásadně netlačí.
  2. Společný postup v otázce bezpečnosti. V USA se s otázkami budování 5G vypořádali na federální úrovni a jasně vyloučili čínské firmy. V Evropě teprve nedávno vyšla zpráva hodnotící rizika, metodika pro společný postup při výběru dodavatelů má být hotová do konce roku.
  3. Evropské trhy podléhají unijní, ale i lokální regulaci. Tím se zásadně protahují aukce frekvencí uvolněných pro 5G a platí to i v případě ČR. Dlouho se mluvilo o startu aukce na podzim roku 2019, ale v tomto týdnu ČTÚ zveřejnil nový harmonogram s vyhlášením aukce v lednu 2020, přihlášky se budou podávat do poloviny února, dražební část přijde na řadu v dubnu a přidělení kmitočtů 2020.
  4. Do budování se nijak zvlášť nehrnou ani velcí evropští operátoři. Některé nadnárodní skupiny podle Ericssonu zastávají názor, že je dobré si počkat a „okoukat“ jak to dělají jinde na světě.

Stěžejní otázka závěrem. Bude kvůli zaváhání na startu Evropa digitálně zaostalá? Bude to technologické rouhání, ale myslíme si, že ne. Tedy pokud půjde o zpoždění relativně krátké (měsíce, rok). Vždyť vývoj aplikací a řešení využívajících 5G (chytrá města, autonomní auta atd.) teprve probíhá. Příliš dlouho bychom však přešlapovat rozhodně neměli.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (17) Další článek: Corsair začal prodávat 5000MHz paměti DDR4. Za 16 GB chce přes 30 tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,