Eurotel CDMA – dva měsíce poté

Služba Eurotel Data Expres funguje již více než dva měsíce. Jak se služba změnila spolu s příchodem první desítky tisíc uživatelů a jak Eurotel dodržel to, co na začátku sliboval? Pojďme se společně blíže podívat na něco, co někteří označovali jako „bezdrátové ADSL“.

Související odkazy

Slovník
ADSL
download
FTP
GSM
IMAP
ISP
latence
modem
POP3
SMTP
streaming
Telnet
upgrade

Databáze znalostí
Odpojování modemu
CDMA

Euforie, naděje a ti druzí

První naděje se začaly objevovat ještě dlouho před prvním očekávaným spuštěním služby, tedy před květnem 2004. Počáteční zprávy hovořily poněkud neuváženě o „bezdrátovém ADSL“, což je v našich končinách poměrně oblíbený termín jako první spojovaný s FWA připojením od společnosti Bluetone. Nicméně ani FWA a ani CDMA 1xEV-DO nemá s ADSL nic společného, snad jen kromě dosažitelných přenosových rychlostí. Očekávání uživatelů však byla vcelku umírněná, už jen proto, že se zpočátku hovořilo o rychlosti downlinku ustálené okolo 256 kb/s, což je úroveň, kterou 1xEV-DO od Eurotelu dosahuje poměrně bez problémů i v zatíženějších oblastech.

Poněkud zklamáním byla pro některé (zejména ty, co očekávali bezdrátové ADSL) latence pohybující se okolo 150 až 200 ms. Nicméně tento výsledek je na mobilní bezdrátové připojení poměrně velice dobrý a nelze mu nic vytýkat. Od 1xEV-DO Rev. 0 (neboli aktuální verze) vcelku nelze čekat latence okolo 20 ms jako u ADSL. Jisté zlepšení slibuje až Rev. A, kterou můžeme očekávat v průběhu roku 2006.

Ke spuštění CDMA došlo až v srpnu. Bylo tomu tak zejména kvůli problémům s udělením povolení ze strany ČTÚ. Neoficiálně to bylo kvůli potížím s rušením některých nehomologovaných televizních antén se „zesilovačem“ (= jakýmsi obvodem, co cosi dělal a mimo jiné tím v některých případech i zesiloval televizní signál).

Na začátku zvolil Eurotel poměrně zajímavou strategii – omezil maximální rychlost downloadu pro jednoho uživatele na 800 kb/s. Ne, že by snad chtěl uměle zavádět nějaká omezení, ta si při zatížení umí síť vytvořit sama (přeci jen u 1xEV-DO je ono sdílení downlinku řešeno relativně elegantním způsobem), ale šlo o to, aby si uživatelé v prvních týdnech nezvykli třeba na 1,5 Mb/s a pak nebyli „smutní“, když by jim po zatížení sítě klesla rychlost kupříkladu na 400 kb/s. Nicméně Eurotel následně od tohoto omezení upustil, takže ani přenosová rychlost 1,5 Mb/s (z celkově dosažitelných 2,2 Mb/s) nebyla výjimkou.

Neštěstí přichází z Koreje

Prvním opravdovým kamenem úrazu se staly korejské modemy GPC-6420. Korejská firma očividně vzala adaptaci původního 800 MHz modelu na 450 MHz „akademicky“ a u první dodávky to vypadalo spíše, že nějaký korejský inženýr moudře usoudil, že pro adaptaci modemu na jiné pásmo plně postačí převodník frekvence a že dalších úprav již nebude třeba.

Abychom však korejským modemům tolik nekřivdili – ve skutečnosti neexistuje přesná (veřejná) statistika toho, kolik modemů bylo vadných, a dost dobře se mohlo stát, že v celkovém součtu počet vadných kusů nikterak nevybočuje z počtu „zmetků“, které vyprodukují výrobci mobilních telefonů u jednotlivých modelů. Většinou totiž má důvod psát do internetové diskuse ten, komu něco nefunguje, než ten, komu to funguje bez problémů.

Jistě vzpomenete kupříkladu na problém s displeji u Nokií 8210, s anténami u Ericssonu T39m apod. Nejzásadnější problém tak byl zejména v tom, že zatímco GSM telefonů je na trhu bezmála sto druhů, tak modem byl jenom jeden a ten nepatřil zrovna mezi vzory kvality a precizního zpracování.

Možná se pozastavíte nad tím, proč Eurotel nabídl jen jeden druh modemu od jednoho třetiřadého výrobce. Důvod je ale prostý. Výrobci síťové infrastruktury se mohou obvykle přetrhnout v nabídce nejrůznějších technologií, ať již pro CDMA či GSM/W-CDMA sítě. Podobně i infrastrukturu pro CDMA 1xEV-DO v pásmu 450 MHz nabízí řada výrobců. Nortel Networks, od kterého kupoval Eurotel, je pouze jedním z mnoha. Jenže klíčovým problémem všech technologií jako GPRS, EDGE, UMTS a 1xEV-DO byla, budou a jsou koncová zařízení – mobilní telefony, modemy apod.

V oblasti 1xEV-DO v pásmu 450 MHz je ten problém tak rozsáhlý, že i přes nabídku infrastruktury hned od několika výrobců neexistovalo jediné koncové zařízení. Eurotel měl totiž tu smůlu, že byl prvním operátorem na světě, co s 1xEV-DO v tomto pásmu přišel (rumunský operátor, který je druhý na světě, mu za to jistě bude ještě řadu let vděčný). Pokud však přijdete s novou technologií, pro kterou nejsou koncové terminály, musíte si je někde nechat vyrobit. Nokia, Sony Ericsson, Siemens, Samsung, LG a další velcí výrobci vám milerádi vyrobí za velmi slušnou cenu, cokoliv si budete přát; jestliže přijdete s objednávkou na milion kusů.

Eurotel je však malý operátor v malé zemi (v porovnání s triem T-Mobile, Vodafone, Orange). Jeho objednávka pro novou, neustále se vyvíjející technologii (přeci jen Rev. A již papírově existuje a nyní se pracuje na výrobě síťové infrastruktury) tak může dosahovat řádově 45 000 kusů (pro první vlnu). To je ale málo i pro druhořadé a jinak přizpůsobivé výrobce jako třeba Sharp, Panasonic, Philips apod. Ti se obvykle zabývají objednávkami na výrobu 100 000 a více kusů. Nezbývá tedy než se obrátit na někoho, kdo bude ochotný takto „malou“ zakázku vyrobit. Touto firmou bylo právě Gtran Wireless, které se, upřímně řečeno, nezhostilo svého úkolu právě nejlépe.

FUP přichází

Eurotel hned na úvodní tiskové konferenci jasně deklaroval, že v případě nutnosti hodlá zavést nějakou podobu Fair User Policy, a bylo zřejmé, že cestou datových limitů se asi ze začátku nepůjde. Eduard Eck z Eurotelu dokonce přímo uvedl, že jako první logický krok se nabízí odříznutí P2P sítí. Ostatně tento krok udělali i někteří zahraniční ISP, kteří například ponechali neomezené datové přenosy i rychlosti a omezili P2P směrem z internetu (P2P v rámci své sítě někteří ponechali).

Netrvalo dlouho a Eurotel skutečně P2P odřízl, ale neodřízl ho úplně, čímž si vysloužil kandidaturu na první FUP, která je skutečně Fair. V současné době to znamená snížení přenosové rychlosti vybraných služeb v době zvýšeného provozu. Omezení se netýká doby sníženého provozu od 1:00 do 9:00 hodin. Konkrétně jde o snížení přenosové rychlosti u vybraných protokolů na 32 kb/s v době mezi 9:00 až 1:00 hodinou. Jde například o protokoly Aimster, BitTorrent, Direct Connect, Direct Connect ++, DC++, Edonkey, eMule, Gnutella, LimeWire, Bearshare, ToadNode, Xolox, Hotline, KaZaA, Grokster, Morpheus, FastTrack, WinMX, Napster a OpenNap.

FUP v podobě půlgigabajtového limitu na týden je skutečně někde naprosto jinde. Důvodem pro zavedení FUP snad nebyly ani tolik samotné objemy přenášených dat, ty ostatně s přibývajícím počtem uživatelů beztak neustále rostou, ale spíše neúměrné zpomalení uplinku pro ostatní uživatele, ke kterému došlo v důsledku masivního rozmachu P2P uživatelů. Ano, CDMA s rychlostmi tehdy vysoko nad 512kb ADSL bylo velkým lákadlem pro všechny aktivní uživatele. Připojení je v současné době pro běžné služby jako web, FTP, SMTP, IMAP, POP3, Telnet apod. stále vysokorychlostní i neomezené, což je pro běžného uživatele tím podstatným faktorem.

Fámy a mýty o CDMA

Je zajímavé, že spolu s příspěvky o tom, co je Eurotel za podvodnou společnost, když zakázal P2P (pokud žádný takový příspěvek neznáte, naleznete ho v průběhu dne nepochybně v diskusi), se také odkudsi vynořila informace o dalším omezení v rámci FUP, tentokráte streamovaných médií. K tomuto omezení však ve skutečnosti došlo jen na krátkou dobu, a to kvůli provedení upgradu sítě. Streamovaná média fungují dál. To, že už není jaksi možné poslouchat Rádio Akropolis v nejvyšší kvalitě a k tomu zároveň sledovat paralelně dvoje zpravodajství ČT v kvalitě 400 kb/s, je sice nepříjemné, ale je to způsobeno celkovým poklesem dosahovaných přenosových rychlostí.

Ty se nyní ustálily (v závislosti na lokalitě) na více než přijatelných 320 až 480 kb/s. Zpravodajství ČT v kvalitě 400 kb/s se tak pravda občas „trhá“, nicméně pro surfování na internetu, vyřizování mailů a rychlé stahování souborů (kde kolísání rychlosti nevadí) je CDMA od Eurotelu vhodné stále, a dokonce se nabízí i tvrzení, že je vhodnější než ADSL od mnohých ISP (co se rychlosti downlinku týče). ADSL to však není, nebylo a nebude. Stabilní přenosová rychlost se totiž u mobilních datových sítí udržuje jen velmi těžko. Pevná ADSL přípojka s pevným počtem portů na daném DSLAMu už je o něčem jiném.

Eurotel CDMA po 10 000

V závěru tedy nezbývá než konstatovat, že Eurotel se s rychlým nárůstem uživatelů vyrovnal více než dobře. To, že rychlosti poklesnou (z původních 800 a více kb/s), věděl každý a Eurotel to i opakovaně říkal (přinejmenším na tiskových konferencích a na infolince). To, že se podaří rychlost downlinku udržet podstatně výše než okolo předpokládaných 256 kb/s, už však tak zřejmé nebylo a osobně jsem v tomto ohledu byl původně poněkud pesimističtější. Další výraznější pokles rychlosti už se patrně vyskytovat příliš nebude, spíše lze počítat, že spolu s rozšiřováním sítě základnových stanic by se mohla rychlost stabilizovat nebo mírně vzrůst. 800 kb/s stabilně však asi v zatížené síti příliš očekávat nejde, aspoň u Rev. 0 ne.

Poznámka pro diskutující: dobrým základem pro diskusi je příspěvek psaný k tématu a bez vulgarismů, ostatní příspěvky jsou čímkoliv jiným jen ne příspěvky do diskuse a možná by bylo dobré zvážit také jejich informační hodnotu pro čtenáře.

Diskuze (273) Další článek: Nominace na křišťálový disk oznámeny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,