EU: Trest jen těm, co na pirátství vydělávají

Představitelé nahrávacího průmyslu sdružení v organizaci IFPI nejsou spokojení s postojem Evropské unie k porušování autorských práv na internetu. Podle nich jsou připravovaná zákonná opatření příliš měkká a neplní svůj účel.
Evropská unie minulý týden představila návrhy direktiv zaměřených na harmonizaci legislativy týkající se ochrany duševního vlastnictví. Návrh se zaměřoval na vyvážení práv majitelů autorských práv a potřeb uživatelů. Hlavním cílem postihu by se tak měli stát ti, kdož na porušování autorských práv vydělávají, zatímco online sdílení souborů či sbírání empétrojek by nebylo výrazně postihováno.

Tento přístup zasáhl citlivé místo fonografického průmyslu, který právě proti sdílení souborů výrazně brojí a investuje obrovské částky do soudních sporů. IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) k záměrům EU vydala prohlášení, ve kterém připravované zákony označuje za neadekvátní ve vztahu k rozsahu počítačového pirátství. Podle IFPI připravované normy nezabrání lavinovému šíření nelegálního kopírování copyrightem chráněných materiálů a dávají „špatný politický signál“. IFPI hodlá podle slov svých představitelů bojovat v Evropském parlamentu za schválení pozměňovacích návrhů, které by zákon výrazně zpřísnily.

Podle EU návrhy v současném znění vytváří jednoznačné právní mantinely mezi všemi členskými státy Unie, zejména však v zemích, kde je ochrana duševního vlastnictví nejslabší. EU přiznává, že návrhy nekopírují nejtvrdší legislativu platnou ve státech Unie, ale jsou založeny „na tom nejlepším“ z evropského práva. Mluvčí EU prohlásil, že návrh záměrně neumožňuje postihování jednotlivců, kteří občas využijí p2p systémů pro výměnu hudebních souborů. Tento názor znamená obrat oproti původním vyjádřením ze strany Evropské unie.

Právní experti se však domnívají, že ani zavedení zákonných ustanovení, které umožní stíhání sdílení hudby na internetu, nebude znamenat masové postihy obyčejných uživatelů. Soudní spory jsou drahé a navíc poškozují image hudebních společností.

Diskuze (100) Další článek: DDR2 paměti odloženy o další rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,