Evropská unie | Soukromí

EU chce chránit vaše online soukromí. Doplněk kontroluje účty na sociální sítích a generuje bezpečné e-maily

  • Doplněk PlusPrivacy za vás ideálně nastaví nastaví Facebook, Twitter a LinkedIn
  • Umí spravovat doplňky pro soc. sítě nebo Chrome
  • Vygeneruje e-maily, které lze jednoduše smazat a vyhnout se tak spamu

Nový doplněk PlusPrivacy, který lze instalovat do Chromu nebo využívat v rámci mobilních aplikací má za úkol ochránit soukromí uživatelů napříč nejexponovanějšími weby na internetu. Stojí za ním Evropská Unie, která jeho vznik podnítila a také sponzorovala.

PlusPrivacy můžeme rozdělit na několik části podle jejich funkčnosti. První z nich je správa účtů na sociálních sítích; konkrétně Facebooku, Twitteru a LinkedInu. Doplněk nabízí ideální nastavení pro ochranu soukromí jedním kliknutím. Tzn., že na sociálních sítích přistoupí k nastavení účtů a změní parametry na jejich doporučené hodnoty s přihlédnutím k ochraně osobních dat.

Sociální sítě pod kontrolou

Na Facebooku se tak například stane seznam vašich přátel neviditelný pro všechny kromě vás, pomocí e-mailu vás budou moci dohledat jen přátelé, nikdo nebude moci psát na vaši zeď, označení na fotkách bude možné pouze s vašim souhlasem a žádost o přátelství bude moci odeslat pouze uživatel se společným kontaktem. Tohle vše samozřejmě lze nastavit ručně, ať už přímo na Facebooku nebo v PlusPrivacy, pro méně zkušené uživatele je však možnost tyto parametry změnit jedním kliknutím rozhodně přínosná. Podobně potom umí PlusPrivacy nastavení soukromí ovlivnit i na Twitteru a LinkedIn.

Druhá část se zaměřuje na ochranu e-mailové adresy – v menu proto najdete položku My Identities, kde si lze vygenerovat až 20 alternativních e-mailových adres a ty následně využívat při registracích. PlusPrivacy nenabízí vlastní schránku, ale všechny e-maily budou přesměrovány na opravdovou adresu. Pokud začnou prostřednictvím některé z vygenerovaných adres přicházet nevyžádané zprávy, identitu zkrátka smažete a tím ji odstřihnete od skutečné adresy.

Zkontroluje doplňky i aplikace

PlusPrivacy dále obsahuje kontrolu aplikací a doplňků, které mají přístup k vašim datům na sociálních sítích a v prohlížeči Chrome. U každého z nich vypíše, co mohou v konkrétní platformě provádět (číst příspěvky, odesílat příspěvky, číst soukromé zprávy) a na stupnici od 1 do 10 ohodnotí úroveň využití vašich dat. Poslední funkcí aplikace je potom blokování trackovacích platforem skrz navštívené stránky a také blokování reklam.

PlusPrivacy je ve verzi betatestování a do budoucna má přibýt ještě několik dalších možností. Tvůrci tak například plánují obdobu aplikace F-Droid, která slouží jako katalog bezpečných open-source aplikací pro Android.

Pro Chrome můžete doplněk stáhnout na Web Store. K dispozici je dále pro iPhodny a iPady a zařízení s Androidem.

E-mail zdarma - není čas změnit vaši starou adresu?

Diskuze (7) Další článek: Pokud nastane jaderný Armageddon, rozhodně nepoužívejte vlasový kondicionér!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,