EssentialPIM Free Portable: bezplatný Outlook na klíčenku

Chcete bezplatný nástroj pro správu e-mailů, kalendáře, kontaktů, úkolů a poznámek? Můžete využít služeb malého a česky komunikujícího pomocníka.

Název aplikace popisuje její dvě hlavní přednosti – je zdarma a není nutné ji instalovat. EssentialPIM je známý a populární program pro osobní plánování. Před několika dny dospěl ke své stabilní verzi číslo 4. Kombinace bezplatnosti, přenositelnosti a kompletní české lokalizace nás přiměla k bližšímu průzkumu tohoto programu.

Rozbalení postačí

Slovo portable znamená, že aplikace je přenositelná na přenosném zařízení, na nějž ji stačí pouze dekomprimovat z archivu staženého z GigaManie. Není tedy třeba jakékoli instalace. Přenositelnost tak znamená i mobilitu samotné aplikace, nejen zařízení, na němž je umístěna. Při jejím spuštění dojde k zobrazení nevelikého okna, které je pracovně rozděleno na několik bloků a ovládacích prvků.

sshot-1.png 
Celkový přehled pro dnešní den.

Předně se jedná o záložky představující hlavní tematické skupiny funkcí. Naleznete zde kalendář, úkolníček, tvorbu poznámek, seznam kontaktů, poštovního klienta a správce hesel, přičemž hned to první okno slučuje informace z ostatních záložek, které se týkají aktuálního dne. To se zahrnuje především kalendář a úkoly.

sshot-2.png 
Kalendář zobrazující své možnosti.

V kalendáři lze logicky vkládat záznamy o plánovaných událostech, kterým je možné přidělit jednu ze sedmi úrovní důležitosti, různě barevné pozadí či status opakující se akce. S událostmi se dá na časové ose manipulovat jednoduchým přetahováním myši. V seznamu úkolů zase můžete přeškrtnout již splněné záležitosti nebo nastavit upozornění.

sshot-3.png 
Vkládání kontaktů ručně.

E-maily, hesla a synchronizace

Záložka poznámek samozřejmě slouží k pořizování nejrůznějších zápisků, které se dají umisťovat do adresářové struktury. Seznam kontaktu je také jasná položka. Dále lze EssentialPIM využívat jako jednoduchý e-mailový klient. Program uživatele neomezuje v počtu poštovních účtů. Co se poslední položky týče, tak správce hesel umožní vepsat přístupové údaje k webovým službám a další podobná data. Bezpečnost zajišťuje šifrovací standard AES 256-bitů.

sshot-4.png 
Zadávání přístupových údajů a hesel.

Abyste údaje ke všemu nemuseli zdlouhavě zadávat ručně, nabízí program jejich import (i export) z často používaných formátů. Pro kalendář a poznámky se jedná o iCal, kontakty z CSV, hesla třeba z KeePass XML atd. K plné synchronizaci s Outlookem, Windows Mobile či webovými službami je již třeba sáhnout do peněženky a koupit verzi Pro. Jakkoli je synchronizace užitečným nástrojem, 40 dolarů za licenci již může kdekoho odradit. EssentialPIM ovšem i ve freewarové verzi dokáže ulehčit spoustu práce.

sshot-5.png 
Přidávání poštovního účtu.

stáhnout program EssentialPIM Free Portable 4.0 Licence: freeware, 7,0 MB
Autor: EPIM Ltd.
Web programu: www.essentialpim.com


Diskuze (10) Další článek: Facebook je dnes Googlem včerejška

Témata článku: , , , , , , , , , , ,