ESET nakupoval v Košicích, získal antispamovou firmu COMDOM

Bezpečnostní gigant ESET odkoupil košickou společnost COMDOM Software, díky čemuž získává slovenská firma roku především novou antispamovou technologii. Ta by měla být začleněna do současného portfolia produktů ESETu, stejně jako kompletní tým COMDOMu. Cena, za jakou byl odkup uskutečněn, firma nezveřejnila. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

ESET nehodlá novou pobočku stěhovat Košic, ale naopak podle prohlášení šéfa firmy Miroslava Trnky tamní desetičlenný vývojový tým ještě posílí novými vývojáři a programátory. ESET tak mimo jiné posílí východní košický region, což pomůže ke stabilizaci značky jako jednoho z hybatelů slovenské ekonomiky.

Skupování konkurentů je běžnou praxí velikých bezpečnostních firem. Ty si tak doplňují své portfolio a posilují jednotlivé oblasti působení. V případě ESETu je odkup COMDOM teprve druhou akvizicí v historii. V roce 2008 firma koupila českou společnost ŠETRnet.

Vstup na burzu v plánu není

ESET prodává své desktopové a serverové bezpečnostní produkty ve 180 zemích po celém světě a kromě Bratislavy a Prahy má pobočky také v Krakově, kalifornském San Diegu a brazilském Buenos Aires. Firma je po ekonomické stránce dlouhodobě zisková s růstovou tendencí. Podle informací, které mi sdělili zástupci ESETu firma z těchto důvodů neplánuje vstup na žádnou burzu, nepotřebuje totiž žádné dodatečné financování.

eset_vircentrum.png
Centrum pro odchytávání a analýzu virů v bratislavské centrále ESETu

ESET jako jeden z mála známých a velkých hráčů na trhu nenabízí v případě desktopových balíků žádnou zdarma dostupnou edici, pouze zkušební trial verzi. Podle slov zástupců firmy, které jsem potkal v Londýně na letošním InfoSecurity 2010, tyto praktiky konkurenčních firem určitým způsobem kazí trh a volně dostupné verze nemají veliký ekonomický předpoklad do budoucího rozvoje. Z "československých" antivirových společností takové programy nabízí avast! a AVG. Obě firmy patří, stejně jako ESET, mezi významné světové značky.

Dvojnásobná slovenská firma roku chystá v blízké budoucnosti uvolnit například bezpečnostní balíčky pro Windows Mobile a Symbian a také speciální verze pro Linux a Mac OS X, kde aktuálně probíhá beta testování. Povídali jsme si o tom třeba v pořadu Týden Živě. V prosinci loňského roku jsme zároveň zavítali do bratislavské centrály a vyzpovídali technického ředitele firmy Richarda Marka.

Diskuze (9) Další článek: Vyšla finální Linux Fedora 13, můžete ji vyzkoušet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,