eGovernment | eObčanka | eRecept

eRecepty: Vyzkoušeli jsme, jak fungují elektronické recepty s eObčankou a mobilní aplikací

  • Díky eObčance se můžete snadno přihlásit na Portál občana, není to ale jediná možnost.
  • Přes web eRecepty můžete snadno dohledat podrobné informace o předepsaných lécích.
  • eRecepty můžete mít s sebou v mobilní aplikaci.

Od 1. ledna 2018 mají lékaři povinnost vydávat elektronické recepty, zkráceně eRecept. Pro přístup do systému vám bude stačit eObčanka a vše zvládnete z jednoho místa.

Vše začíná u lékaře. Když vám vypisuje léky na recept, vše automaticky zadává do systému, takže jej máte dostupný skrze eRecept. A to i v případě, že do ruky dostanete klasický papírový recept, který znáte z minulých let. Důležitý je čárový kód, identifikátor dole na receptu, kterým v lékárně načtou dané léky.

IMG_20180803_092320.jpg
I toto je eRecept. Důležitý je čárový kód dole. Ten najdete také v mobilní aplikaci.

Hlavní výhodou pro pacienta je pak to, že si eRecept může zobrazit skrze webové rozhraní či mobilní aplikaci (Android, iOS). Zde uvidíte, kdo vám léky vystavil, jaké je dávkování a kde jste si je případně vyzvedli. S kódem samotným navíc můžete rovnou do lékárny, nepotřebujete papír.

Jaké jsou výhody eObčanky a k čemu slouží?

Jak se přihlásit na portál eReceptů

ERecepty jsou nyní propojené s eObčankou, pro přihlášení tedy postačí občanský průkaz s čipem a čtečka, případně můžete využít ověření skrze eidentitu.cz. Adresa pro administraci eReceptů je pacient.erecept.sukl.cz/suklerp/Pacient/, můžete si ale přidat odkaz do Portálu občana, abyste jej měli vždy po ruce.

Jak si přidat eRecepty do Portálu občana?

Po přihlášení na Portál občana naleznete ve spodní části pruh Moje služby. Vyberte Přidat službu, zvolte eRecept a tlačítkem Přidat aplikaci jej přidáte na domovskou stránku portálu.

Odtud se nyní snadno dostanete na webové stránky eReceptu. Pokud si přidáte služeb více, můžete jejich pořadí měnit přetažením.

Pokud se přihlašujete eObčankou, nezapomeňte ji napřed vložit do čtečky připojené k počítači, až poté pokračujte přihlášením na webu. Pokud již máte nainstalovanou obslužnou aplikaci k přihlašování, budete vyzváni k zadání číselného kódu, tedy IOK. V opačném případě je nutné si nejprve stáhnout aplikaci eObčanka.

Snímek obrazovky (213).jpg
Přihlášení do eReceptů provedete skrze položku Pacient.

Po přihlášení na vás vyskočí seznam vydaných a nevyzvednutých receptů. To využijete v případě, že si chcete teprve nějaký vyzvednout z lékárny.

Podívat se ale můžete i do historie na záložce Seznam eReceptů. Zde uvidíte každý svůj vystavený recept s podrobnými informacemi, kdo jej vydal a kde jste si jej vyzvedli. Podívat se také můžete na dávkování jednotlivých léků případně si rozkliknout další informace na webu www.olecich.cz.

eRecepty v mobilní aplikaci

Hlavní výhodou eReceptů je možnost zobrazit si je pohodlně v mobilní aplikaci. Ta podporuje jak operační systém Android, tak i iOS. Před používáním si ji ale musíte propojit se svým účtem prostřednictvím webového rozhraní. Je to podobné, jako to funguje například u mobilních aplikací bank.

Snímek obrazovky (227).jpg Screenshot_20180810-104701.jpg
Mobilní aplikaci propojíte skrze web, podobně jako bankovnictví.

Skrze webový portál najeďte do Nastavení, kde najdete své přihlašovací jméno a zvolíte si heslo. Má minimální délku 20 znaků. Na mobilní zařízení si nainstalujte aplikaci. Do ní zadáte jak přihlašovací údaje, tak heslo. Ještě před samotným přihlášením ale opište ID zařízení zpátky na web, kde uložte nastavení.

Nyní se již můžete přihlásit i na telefonu. I tady najdete všechny své vydané recepty včetně čárového kódu – do lékárny vám tak stačí dojít pouze s mobilním telefonem a touto aplikací.

Diskuze (11) Další článek: Siri chce dohnat konkurenci. Patent Applu naznačuje podporu více uživatelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,