Epson Stylus Photo 900 umí potisknout i média CD a DVD

Inkoustová tiskárna Epson Stylus Photo 900 se řadí do kategorie fotorealistických tiskáren, nicméně omezením pouze na tisk fotografií byste ji urazili. Lákavou funkcí je potisk CD a DVD médií vlastní grafikou.
Kapitoly článku

V dnešním článku se podíváme blíže na inkoustovou tiskárnu EPSON Stylus Photo 900. Na úvod snad jenom poznámku, nejedná se v tomto případě o detailní megarecenzi, spíše o seznámení s modelem, který většinou nebývá ve výkladních skříních, i když by si to samozřejmě zasloužil. Když se řekne inkoustová tiskárna, většinu lidí ihned napadne značka Hewlett-Packard, ale k lídrům této oblasti patří již bezesporu i firma Epson.

V případě Epsonu se jedná o celou škálu tiskáren nejčastěji označovanou přívlastkem Stylus, fotorealistické tiskárny navíc nesou přívlastek Photo. Do této rodiny spadá i model s názvem EPSON Stylus Photo 900, který zaujme v první řadě vynikající fotografickou kvalitou tisku. Ta je dána jednak vysokým rozlišením až 5760 dpi (na speciální fotopapír), což je v této kategorii tiskáren nezvyklé, a jednak technologií proměnné velikosti kapky. K vynikajícímu barevnému podání přispívá celkem šest inkoustových patron, které se podílejí na tisku zejména v oblasti jemných barevných přechodů.

Konkrétně model Stylus Photo 900 by dále bylo možné charakterizovat i dobrou cenou, která se pohybuje kolem 6500 korun včetně DPH a do jisté míry i rychlostí tisku, udává se kolem 8 stránek textu za minutu (a to jak pro text černý, tak i pro barevný). Plnobarevné fotografie ovšem tato tiskárna tiskne velmi pomalu, udávaná rychlost pro formát klasické digitální fotografie 10 x 15 cm je cca 100 sekund. Ovšem výsledná kvalita stojí za to. Zde pouze malou poznámku. Epson nabízí v této řadě i poněkud vybavenější tiskárnu s označením Epson Stylus Photo 950. Optimalizací jízdy vozíku s náplněmi a zlepšením mechaniky tiskárny dosahuje v oblasti tisku fotografií mnohem vyšší rychlosti, stránku A4 ve fotografické kvalitě (srovnatelné s modelem 900) tento pokročilejší model zvládne za necelých dvacet sekund, ovšem uživatel musí v tomto případě sáhnout nepoměrně hlouběji do kapsy, cena modelu Epson Stylus Photo 950 se pohybuje kolem hodnoty 12500 korun včetně DPH.

Vybrané technické parametry tiskárny EPSON Stylus Photo 900

  • Piezoelektrický tisk technologií proměnlivé velikosti kapky
  • Rychlost tisku: 9 str./min. černý text, 8.5 str./min barevný text, (10 x 15) cm fotografie 97 sekund
  • Gramáž papíru: 64 g/m2 – 90 g/m2
  • Maximální rozměr tiskové oblasti: 210 mm x 297 mm
  • Rozhraní USB 1.1 a paralelní (IEEE-1284)
  • Vnitřní paměť 32 kB
  • Rozměry: (493 x 306 x 183) mm
  • Hmotnost: 6.9 kg
  • Podpora OS: Windows 95/98/ME/2000/XP a MacOS X a Classic 8.1

K vlastnímu tisku běžných textů na obyčejný papír nelze mít příliš připomínek nebo dodatků, je velmi svižný, bezproblémový a velmi ostrý. V této oblasti si jsou inkoustové tiskárny velmi podobné bez ohledu na značku nebo výrobce. Velké rozlišení a barevné podání je viditelnější až při použití vhodného tiskového média (například fotopapír), na kterém teprve vynikne v jasných barvách fotografická kvalita této třídy tiskáren. Velmi významnou, a v této kategorii stále ještě ojedinělou, vlastností této tiskárny je možnost potisku CD nebo DVD média.

Epson Stylus Photo 900 patří spíše mezi větší tiskárny a místo, které zabere na pracovním stole rozhodně nepatří k nejmenším. Kromě tiskárny dostanete také CD disky se softwarem a s ovladači (také několik jazykových mutací), balík fotografického papíru, plastovou šablonu pro potisk CD disků a nakonec dva držáky pro nekonečný papír ve formě rolí. Návod je k dispozici také v češtině.

Tiskárnu je možné připojit k počítači dvěma způsoby. Buď klasickým kabelem USB (norma 1.1) nebo starším paralelním rozhraním na port LPT (někdy také uváděno jako IEEE-1284). Dnes je již vhodnější připojování přes USB.

Po instalaci základních ovladačů můžeme tisknout text a obrázky včetně fotografií. Ovladače mají rozsáhlé možnosti vlastních nastavení a je možné si tak skutečně vyhrát.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

V ovladačích je rovněž možnost sledování hladiny inkoustu v jednotlivých kazetách. Pravděpodobně nejzajímavější možnost tohoto modelu – tisk na popisovatelná média CD nebo DVD je možné vyzkoušet až po instalaci dalšího programu a tím je Epson Print CD, na který se koukneme v další kapitole. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,