EPSON PhotoPC 3000Z - Standardní vybavení

8. září 2000
Computer 17/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Paměťová...
Paměťová kapacita

Na standardním vybavení paměťovou kapacitou se standardně šetří. To je známý fakt a beze zbytku platí i u PhotoPC 3000Z. 16MB CompactFlash karta proto nepřináší ani plusy ani mínusy do hodnocení, jelikož je její kapacita naprosto srovnatelná s ostatními fotoaparáty téže kategorie.

Akumulátory, nabíječka, externí zdroj

V krabici s fotoaparátem nalezneme také sadu čtyř Ni-MH tužkových akumulátorů o kapacitě 1500mAh s nezbytnou nabíječkou. Pro intenzívní nasazení by se sice hodily sady dvě (nabíječka stačí jedna), případně jedna sada doplněná externím zdrojem, ovšem to je jen zbožné přání. Opět ale musím konstatovat, že energetické zdroje jsou zcela v mezích zvyklostí, přestože určité osobní sympatie k napájení „tužkovkami“ nezakrývám. Je-li totiž nejhůř, poslouží na nějakou dobu běžné alkalické baterie, jež se dají koupit u každé benzinky. Kupte tam však firemní akumulátor!?

Software

Software bohužel běžné požadavky nesplňuje. Tedy pro upřesnění - základní software EPSON Photo! 3. Stahování snímků je možné provádět dvěma způsoby: pomocí rozhraní Twain nebo exportem fotografií z programu EPSON Photo! 3 do zvolené složky. Dlužno říci, že druhý způsob na rozdíl od Twainu funguje. Věrný svému zvyku jsem zprvu nastartoval Photoshop, ovšem brzy jsem toho nechal. Photo! 3 provozovaný přes Twain zkrátka někdy funguje, jindy se kousne a není s ním rozumná řeč. Ostatní funkce programu jsou taktéž hluboko pod normálem. Photo! 3 sice archivuje snímky s příslušnými náhledy, ovšem sám si je pojmenovává, lépe řečeno očíslovává. Skutečný název souboru se dozvíte a po kliknutí na tlačítko Info, případně kliknutím pravým tlačítkem myši na náhledu. I tato funkce přináší něco málo zklamání. Zatímco zobrazení informací o snímku v režimu Preview samotného fotoaparátu je skvělé, do programu se jich přenáší o něco méně. Například se nedozvíte, jaké bylo zvolené vyvážení bílé. Program EPSON Photo! 3 také neumožňuje ani základní editaci obrazových souborů, nepočítáme-li rotaci snímků. Náhled se zobrazuje ve velikosti 400 x 300 pixelů, což je vzhledem k rozlišení foťáku docela směšné. Podtrženo a sečteno: software si více než zaslouží důkladný upgrade, a to od začátku až do konce.

Manuál

Uznávám, že uživatelé digitálních fotoaparátů jsou vzdělaní lidé, jimž jazykové znalosti nečiní potíže, ale... Neměl by být u výrobku prodávaného v Česku také český manuál? Na přiloženém CD-ROM nalezneme ve formátu Adobe Acrobat vše potřebné, ovšem česky ani slovíčko. Škoda, významné firmy z oboru už na tyto zdánlivé maličkosti nějakou dobu myslí.

Ostatní

Pochvala před závěrečným hodnocením standardního vybavení: laik se diví, k čemu že je v krabici přibalený ten kousek trubky? Ona trubka není nic jiného, než redukční kroužek pro našroubování filtrů. Tato laciná ale užitečná součástka není vždy součástí standardní výbavy!

Také měkké pouzdro není běžnou součástí balení, i když abych řekl pravdu, Epsonu je trochu těsné a dalo mi chvíli námahy, než jsem přišel na to, jak jej do pouzdra nacpat, aby ani kousek nevyčníval. Pouzdro samozřejmě foťák neuchrání v případě pádu nebo jiné havárie, spolehlivě však zabrání poškrábání a jiným nešvarům tohoto typu.

Standardní vybavení - hodnocení

Kapacita paměťové karty i vybavení akumulátory jsou na standardní úrovni, software bohužel jen velmi málo vyhovuje běžným požadavkům. Manuál je sice podrobný, ovšem jedná se o znalostmi cizích jazyků podmíněné počteníčko. I přes chvályhodnou přítomnost měkkého pouzdra a redukčního kroužku je hodnocení standardního vybavení bohužel slaboučké.


 Fotoměrka
 Produkt: EPSON PhotoPC 3000Z
 Standardní vybavení: 4 body (max. 10)
4 body

Úvodní část recenze
Konstrukce a ovládání
Funkce a vlastnosti
Obrazová kvalita, referenční snímky
Cena
Technické parametry

Váš názor Další článek: Computer 17/00

Témata článku: , , , , , , , , ,