Apple | Google | Fortnite

Epic chce rozbít monopol Play Storu a App Storu. Nastražil trik s hrou Fortnite a žaluje Google i Apple

  • Apple a Google odstranili z obchodů s aplikacemi hru Fortnite
  • Její vývojáři nejprve přichystali parodické video
  • V žalobách viní obě firmy z monopolního chování

Google odstranil ze svého oficiálního repozitáře Obchod Play hru Fortnite. Důvodem je obcházení platebního systému, kvůli kterému přicházel o takřka bezpracný zisk. Vývojáři ze studia Epic Games na oplátku podali na Google žalobu. O kauze informuje Android Police a řada dalších médií.

Hra Fortnite se v Obchodě Play poprvé objevila v dubnu tohoto roku. Do té doby byla dostupná ke stažení pouze na stránkách vývojářů, kteří se nechtěli smířit s tím, že 30 % ze všech mikrotransakcí připadne dle podmínek Googlu. Dochází tak k určitému paradoxu, kdy studio Epic Games původně nechtělo umístit hru do Obchodu Play, aby z něj po několika měsících byla doslova vyhozena.

Čím se hra provinila?

V podmínkách, upravujících způsob monetizace aplikací publikovaných v Obchodě Play, je uvedeno, že pokud aplikace nebo hra stažená z tohoto zdroje nabízí nějaké placené funkce či nákupy, musí být platby realizovány přes systém Googlu. Google si přitom (podobně jako Apple) „ukousne“ z inkasované částky 30 %. Podstata problému spočívá v tom, že v Epic Games přišli s možností platit za nákupy v aplikaci přímo, namísto použití oficiálně schváleného systému.

Ve vyjádření pro The Verge Google uvádí, že „Otevřený ekosystém Android umožňuje vývojářům distribuovat programy a hry prostřednictvím řady obchodů s aplikacemi. Pro vývojáře, kteří se rozhodnou používat Obchod Play, máme stanovené zásady, které jsou pro ně spravedlivé a udržují pro uživatele platformu v bezpečí. Přestože Fortnite zůstává na Androidu k dispozici, nemůžeme ho zpřístupnit v Obchodě Play, protože porušuje naše zásady. Vítáme však příležitost pokračovat v našich diskuzích s Epic Games ohledně návratu Fortnite zpět do Google Play.“

V současnosti tak lze hru instalovat z balíčku, staženého z oficiálních stránek hry. V takovém případě je však nutné povolit instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran, což je obecně považováno za bezpečnostní riziko. Kromě toho je hra dostupná také v rámci Galaxy Store na zařízeních značky Samsung.

Problémy začaly na Applu

Podobný osud potkal Fortnite i na platformě Apple. Hra byla 13. srpna dopoledne odstraněna z App Storu s tím, že „Společnost Epic Games povolila ve své aplikaci funkci, která nebyla zkontrolována ani schválena Applem, a učinila tak se zjevným úmyslem porušit pokyny App Store týkající se plateb v aplikaci, které platí pro všechny vývojáře, jež prodávají digitální zboží nebo služby.“ Nutno podotknout, že na rozdíl od Androidu není možné na platformách iOS a iPadOS instalovat aplikace z jiných zdrojů.

Vývojáři reagovali v první fázi tak trochu dětinsky. Publikovali parodické video, ve kterém zesměšňují reklamu na první Macintosh, evokující román George Orwella 1984, a označují Apple jako monopolistu. Dalším krokem bylo podání žaloby, v níž Epic Games označuje Apple jako „monstrózní stvoření, jež usiluje o kontrolu trhu, blokuje hospodářskou soutěž a potlačuje inovace“.

Víceméně stejnou žalobu následně podali i vůči Googlu. Epic Games tvrdí, že „Google zneužívá svou velikost k tomu, aby dělal problémy konkurentům, inovátorům, zákazníkům a uživatelům“. V žalobě viní Google z toho, že porušuje americké antimonopolní zákony.

Bude jistě zajímavé sledovat, jak se s oběma žalobami vypořádá soud. V případě Googlu totiž existuje možnost, jak hru nainstalovat. Je tedy otázkou svobodného rozhodnutí, jestli autoři využijí Obchod Play s tím, že budou bezvýhradně akceptovat jeho podmínky, nebo se rozhodnou pro jiný způsob distribuce. Stejný krok v případě Applu však znamená, že vývojáři přišli o jedinou cestu, jak dostat svou hru na mobilní telefony a tablety s nakousnutým jablkem ve znaku.

Diskuze (135) Další článek: Něco pro fanoušky osmibitů. ZX Spectrum Next zamířil na Kickstarter a je to hit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,