Mobilní aplikace | eObčanka

eObčanka má už i aplikaci pro iOS. Vyzkoušeli jsme, jak funguje

Na začátku listopadu byla vypuštěna aplikace eObčanka pro Android, Linux a macOS. Nyní přišlo i na iOS. Aplikace funguje stejně jako ta pro Android, podporuje ale více čteček a tak jsme funkčnost mohli vyzkoušet.

Aplikace pro iOS oproti verzi na Android podporuje i Bluetooth čtečku Gemalto SafeNet Reader CT1100, která se běžně prodává i v České republice za cenu okolo dvou tisíc korun. Čtečka funguje i na počítačích a párování na telefonu je velmi podobné. Nutností je stažená aplikace eObčanka z App Store, skrze kterou si spárujete čtečku. To je naštěstí velmi rychlé a bez sebemenších zádrhelů, aplikace vás provede jednotlivými kroky. Spojení se čtečkou je poté bezproblémové.

Bluetooth 03.jpgIMG_0626.pngIMG_0627.pngIMG_0629.pngIMG_0635.png
Funkčnost aplikace jsme testovali na podporované Bluetooth čtečce Gemalto CT 1100.

Aplikace jako taková po spárování slouží pouze k přihlašování a funguje tedy stejně, jako desktopové aplikace. Při přihlašování k Portálu občana skrze webový prohlížeč budete přesměrováni do mobilní aplikace, která se spojí se čtečkou a po zadání svého identifikačního kódu vás vrátí zpět na web. Ten je responsivní a tak funguje bez problémů. Je tak poněkud škoda, že mobilní aplikace slouží pouze k ověřování a sama o sobě neobsahuje žádné rozhraní.

iOS verze je kompatibilní s těmito čtečkami:

O čtečkách, které jsou kompatibilní s počítači si můžete přečíst zde:

Diskuze (11) Další článek: NASA objevila pod grónským ledovcem obrovský impaktní kráter

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,