Encarta 2005 Premium Suite – všechno vědění na čtyřech plackách

I v době internetu nebo online encyklopedií má encyklopedie v knihovně nebo na lokálním počítači co nabídnout, v případě Encarty od Microsoftu to platí díky spolupráci s řadou partnerů dvojnásob. Lepší počítačová encyklopedie neexistuje. Nová verze přináší nová data i nové funkce. Největší radost budou mít rodiče.

Na trh s encyklopediemi vstoupil Microsoft už před lety poměrně razantně, a i když měl proti sobě velkého soupeře, vydavatele legendární encyklopedie Britannica, uspěl a v oblasti počítačových encyklopedií poráží konkurenci už poměrně stabilně, i díky svému marketingovému zázemí. I tento rok nabízí Microsoft hned několik verzí své encyklopedie. Základní balení pod názvem Encarta Standard na jednom CD nabízí 41 000 encyklopedických hesel, 12 000 fotografií, více než tisíc zvukových záznamů a 36 000 map. Tento balík vědomostí je doplněn o odkazy na tisíce ověřených zdrojů informací na webu. Verze Deluxe nabízí dvě CD, které jsou doplněny o dalších 22 000 hesel, osm tisíc obrázků a navíc nabízí také dynamické časové osy a dvojrozměrné virtuální prohlídky.

Vlajkovým produktem je Encarta Reference Library Premium 2005, která standardní encyklopedii na 4 CD se 68 000 hesly, 25 000 obrázků a více než třemi sty animací a videoklipů doplňuje o trojrozměrné virtuální prohlídky, vybraná videa koupená od Discovery TV, interaktivní atlas světa, nástroje pro zpracování domácích úkolů, anglický tezaurus nebo anglický výkladový slovník. Posledním produktem v řadě je Encarta Reference Library Premium 2005, která ve srovnání s CD verzí nabízí ještě větší dávku multimédií. Na testování jsme měli k dispozici CD verzi produktu Encarta Reference Library Premium 2005, která kromě již uvedených funkcí disponuje nejvýraznější novinkou letošního vydání Encarty, dětskou encyklopedií.

Škola hrou

Na první pohled se od loňské Encarty příliš nezměnilo, ovládání produktu se osvědčilo, a tak nebyl důvod jej měnit. Protože je ale Encarta užitečná hlavně školákům a studentům, rozhodl se Microsoft vyčlenit část obsahu a vytvořit specifické dětské rozhraní, které je jednodušší a barevnější. Dětem byl uzpůsoben také obsah, který používá jednodušší jazyk a nabízí řadu hříček, které mají umožnit učení hrou podle starého hesla Jana Amose Komenského "Schola Ludus". Stejně užitečný je také Encarta bar, který se integruje do systémové lišty a umožňuje přímé vyhledávání v databázi aplikace bez nutnosti nejprve encyklopedii spouštět. K plnému využití této funkce je samozřejmě nutné instalovat na disk kompletní obsah encyklopedie, který v naší verzi zabral na disku necelé dva gigabajty. U DVD verze sice odpadne střídaní stříbrných kotoučů v mechanice, ale i tak je plná instalace vhodnější, uvolní mechaniku a zároveň zrychlí práci s programem.

Ovládání encyklopedie připomíná práci s webovým prohlížečem, člověk zvyklý na alternativní prohlížeče nebo nadstavby Internet Exploreru bude postrádat gesta myší, ale to je jen detail. Vyhledávání zadaných hesel je rychlé, stejně jako orientace mezi provázanými hesly. V průběhu zadávání vyhledávaného výrazu Encarta nabízí "rychlé výsledky". K obsahu jednotlivých hesel není moc, co dodat. Určitě se v množství informací na disku vyskytují nějaké chyby, ale bude dost těžké na ně přijít. V údajích o ČR nechybí dokonce v případě vybraných jmen ani diakritika. Nechybí ani informace o vánočce jako vánočním pokrmu nebo knedlo-vepřo-zelu jako o pokrmu národním.

I s mrtvým papouškem

Přímo od vybraných hesel nebo z multimediálního centra je umožněn přístup k obrázkům, hudebním záznamům, videoklipům, tabulkám a grafům obsažených v rámci Encarty. Záběr výběru je opravdu široký, zahrnuje folklórní písně mnoha území včetně Moravy, populární umělce i projevy politiků. Už ve verzi 2003 mě Encarta "dostala" tím, že u hesla Monty Python nabízela ukázku ze slavného skeče o mrtvém papouškovi, vězte, že nechybí ani v nejnovější verzi. Vlastně se dá říct, že velká část dat se od starších verzí neliší.

Další zajímavou sekcí je centrum map, které nabízí jak interaktivní atlas světa s možností zobrazení velice podrobných map i plánů jednotlivých měst, ale i historické a politické mapy a průvodce jednotlivými územími s jakýmsi výkladem. Nakonec nechybí ani glóbus s možností zobrazení různých statistických ukazatelů, kterých je možná několika set. Statistice je určeno celé další oddělení Encarty, včetně interaktivních tabulek a přehledů s možností porovnání až čtyř států

Pro studenty je potom určeno studijní centrum, které zahrnuje řadu nástrojů pro samostudium a plnění školních povinností. Jde například o jazykové nástroje v podobě výkladových slovníků, slovníků synonym nebo překladových slovníků. Další na řadě je funkce Encarta researcher, která nabízí platformu pro shromažďování informací z různých zdrojů do jednoho souboru pro další zpracování. Začínající studenty potěší průvodce psaním, kdy Microsoft vysvětluje, jak se mají psát různé typy úloh od eseje přes recenze až po záznamy v deníku. V tomto oddíle nechybí ani obecná doporučení pro efektivní studium. Literatury se také týká obdoba našich čtenářských deníků, která nabízí velice podrobné rozbory padesáti zásadních literárních děl – zásadních z pohledu amerického školství.

Kolik jazyků znáš...

Tím se dostáváme k základnímu problému, která Encarta má ve vztahu k českému uživateli. Celý produkt je v angličtině. Pro uživatele v anglofonních zemích, kterých je ostatně docela dost, jde o nástroj použitelný bezezbytku. U nás je použitelnost Encarty významně ovlivněna jazykovými schopnostmi. Neznamená to, že by bylo možné používat tuto encyklopedii pouze po několikaletém intenzivním studiu, naopak, takový nástroj se stává sám o sobě učební pomůckou. To platí zejména v případě dětské Encarty. I přes jazykové omezení je ale Encarta zajímavá, ve standardní verzi se prodává za cenu kolem 800 korun, stejnou verzi přidává ke svým tiskárnám také Lexmark. Jedinou zásadní výtkou pak zůstává, že Microsoft poskytuje aktualizace a přístup k online službám pouze po dobu jednoho roku od vydání nové verze.

Diskuze (17) Další článek: Britská verze Napsteru již nabízí přes milion skladeb

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,