Elpida vyvinula nejrychlejší DDR3 čipy s frekvencí přes 3 GHz

Nové operační paměti DDR3 se pomalu a jistě zabydlují v nejnovějších počítačích, i když zatím nabízí za mnohem vyšší cenu téměř srovnatelný výkon jako v případě DDR2 pamětí. Částečně za to může i omezení řadiče, ale zlepšení lze očekávat s příchodem nové architektury Nehalem od Intelu, která bude mít paměťový řadič již uvnitř procesoru.

Na trhu se momentálně prodávají operační paměti DDR3 s maximální frekvencí kolem 2 000 MHz (PC3-16000), společnost Elpida však vyvinula nové paměťové čipy s rychlostí 2,5 Gb/s, které tak pracují na frekvenci 3 125 MHz a jejich označení by tak bylo PC3-25000.

Paměťové čipy DDR3 od Elpidy jsou nejen rychlejší, ale vyžadují menší napájecí napětí a jejich spotřeba je nižší než u nynějších DDR3 pamětí. Jejich napětí je 1,2 V až 1,5 V, přičemž s nejnižším napětím 1,2 V dokážou pracovat na frekvenci 2 250 MHz. Napětí běžných DDR3 pamětí, které jsou nyní k dispozici, se pohybuje mezi 1,5 V až 1,8 V.

Elpida používá u těchto pamětí měděné spoje namísto hliníkových, což spolu s dalšími zlepšeními umožňuje vyrábět o 25 % rychlejší čipy, přičemž spotřeba je nižší o 22 %. Do budoucna chystá Elpida ještě zlepšovat návrh čipu a dosáhnout ještě vyšší frekvence a nižší spotřeby. Na uvedení na trh si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

elpida_Cu_DDR3.jpg

Zdroj: Fudzilla, Elpida

Diskuze (1) Další článek: Jméno Angeliny Jolie nejčastěji doprovází spam e-maily

Témata článku: , , , , , , ,