Elon Musk vyhrožuje, že Teslu stáhne z veřejné burzy. Vadí mu cenová manipulace a krátkodobé uvažování

  • Elon Musk chce z Tesly udělat opět soukromou společnost
  • Investorům nabídne vyšší cenu za odkup nebo možnost zůstat a držet akcie
  • Cílem je méně rozptylování a větší soustředění na dlouhodobější plány

Elon Musk se díky svému účtu na twitteru opět postaral o pořádný poprask nejen mezi novináři, ale především mezi stávajícími investory. Tweetnul totiž, že má v plánu dostat Teslu z veřejné burzy, aby byla opět soukromou společností.

Jasný plán

Dle vyjádření má v plánu, že stáhne Teslu z burzy, jakmile cena za jednu akcii dosáhne na 420 dolarů. Elon Musk přitom veřejně oznámil, že už má slíbené finance na odkup, což by při této hodnotě akcií bylo kolem 70 miliard dolarů (pokud by musel vyplatit všechny, reálně to bude mnohem méně). On sám přitom stále drží přibližně 20 % Tesly.

Jeho vyjádření ještě pokračovalo v několika dalších tweetech a v rámci oficiálních stránek Tesla posléze dokonce zveřejnil prohlášení, kde uvádí další podrobnosti. Hlavním důvodem této změny má být větší stabilita společnosti v této stále ještě rozvojové fázi.

Pokud je společnost na veřejné burze, musí podávat podrobné finanční výsledky a další čísla každé tři měsíce, což je sice na první pohled dobré, ale realita je taková, že většina investorů se honí za rychlými mezičtvrtletními výdělky a nezajímají je dlouhodobější plány a postupy. Tesla je přitom ukázkovou firmou, kde je plán dlouhodobějšího charakteru a veřejná burza je tak rozhodně nevhodná.

Ve stylu Dellu

Své o tom ví i Michael Dell, který společnost stáhl z burzy právě kvůli tomu, že musel zpracovat dlouhodobější několikaletý plán (restrukturalizaci) a být na veřejné burze by znamenalo neuvěřitelnou ztrátu na hodnotě akcií v jednotlivých čtvrtletích, než by se vše dokončilo.

Elon Musk doufá, že všichni současní investoři budou pokračovat v držení akcií i přes to, že Tesla bude soukromá. Stejně to pak platí pro jednotlivé zaměstnance, kteří mají podíly ve firmě. Pokud ale bude chtít investor vycouvat, dostane zaplaceno 420 dolarů za akcii, což je o 20 % více, než byla hodnota v době finančních výsledků za druhé čtvrtletí tohoto roku.

Poprask na burze

Změna bude dle Muska znamenat, že nebude docházet k takovému rozptýlení nad cenou akcií a krátkodobému uvažování a naopak se začnou všichni více soustředit na dlouhodobější výhled a budoucnost. Elon Musk tento funkční model dobře zná z jeho další významné firmy – SpaceX, která je stále soukromá.

Pokud by se přechod povedl, lze předpokládat, že Tesla na burzu opět v budoucnu vstoupí, ale až bude větší a stabilnější firmou, kde nejsou mezičtvrtletní změny tak různorodé a „startupové“ jako nyní.

Klepněte pro větší obrázek
Hodnota akcií Tesly během jediného dne doslova vystřelila (Yahoo Finance)

Po zveřejnění tweetu začalo být na burze rušno – cena akcií Tesly začala rapidně stoupat a z 340 dolarů za akcii (7.8.2018) se už dnes dostala na 380 dolarů za akcii. Je tedy vidět, že investoři začali rychle nakupovat, aby prodali za 420 dolarů za akcii nebo se stihli dostat k akciím ještě v době, než bude z Tesly zase soukromá společnost.

Diskuze (61) Další článek: Proč k eObčance nedostaneme rovnou čtečku? Je to nevyužitá příležitost (komentář)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,