Elon Musk | Média

Elon Musk nespustí web Pravda, ale Pravduh. Bude hodnotit pravdomluvnost médií (oživeno)

Oživeno 25. května: Elon Musk právě na Twitteru napsal, že doménu Pravda.com vlastní někdo z Ukrajiny, ale že měl možnost koupit Pravduh.com. Výslovnost je velmi podobná.


Elon Musk na Twitteru překvapil sérií twítů věnovaným problematice fake news a důvěryhodnosti médií. Vše přitom odstartoval zprávou o tom, že právě tvoří web, kde bude veřejnost moci hodnotit důvěryhodnost článků a sledovat skóre „pravdomluvnosti“ každého novináře, redaktora či celého média. „Zvažuji nazvat to Pravda,“ dodal nakonec Elon Musk.

Jak ho napadlo dát službě název odpovídající českému slovu? Spíše než odkaz na Česko je to rýpnutí do Ruska. Pravda se nazývaly komunistické noviny, které měly velmi silný vliv během éry Sovětského svazu a psaly „pravdu“ jaká se nejvíce hodila sovětskému vedení. Ačkoli původní noviny již zanikly, redakce založila online verzi a zaměřila se na bulvár. Také odtud se šíří řada propagandistických nesmyslů.

Musk o projektu zatím neprozradil víc než to, že na něm pracuje a jak by se mohl jmenovat. A jak už je u něj zvykem, doplnil i pár vtípků. Například, že by se stránka mohla jmenovat „You’re Right!“ (máš pravdu) a že tuto doménu si tedy zaregistroval, ale zatím ji přesměroval na Facebook (a opravdu vás tam youreright.com navede).

Cílem projektu je podle slov Elona Muska nejen to, aby společnost odolávala nepravdivým informacím, ale aby se odhalily jejich zdroje.

Že to Musk myslí vážně dokazuje fakt, že byla v loňském roce založena firma Pravda Corp, přičemž je ve vedení firmy uveden Jared Birchall, blízký spojenec Elona Muska, který šéfuje Muskově projektu Neuralink a je zapojen i ve firmě The Boring Company, upozornila CNN.

Vyvstávají ale otázky: Kdo bude novináře hodnotit? Jak bude zajištěno, aby bylo hodnocení pravdivé a nedocházelo v rámci něj ke zkreslení jako v případě samotných fake news? A dělá to Elon Musk jako další službu lidstvu, anebo jen kvůli svému egu a silné kritice ohledně výroby vozu Tesla 3? Na práci novinářů a publikaci zkreslených skutečností si totiž právě v této souvislosti nedávno stěžoval...

O problémech s výrobou Tesly 3 byly i nedávné Elonovinky:

Diskuze (119) Další článek: V dávné historii Sluneční soustavy se možná se Zemí srazily prvotní měsíce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,