Elon Musk: „SpaceX letos vypustí víc raket, než jakákoliv země“

SpaceX v pátek dopravila do vesmíru první geostacionární komunikační družici Bangladéše zvanou Bangabandhu-1. Skutečnou hvězdou této mise však byla nově navržená raketa Falcon 9 Block 5, která podle Elona Muska představuje momentálně nejsilnější a cenově nejdostupnější verzi orbitální rakety z dílny jeho společnosti.

A jaké plány má SpaceX pro nadcházející měsíce? Opravdu ambiciózní. „Věřím, že Falcon 9 byl v roce 2017 nejčastěji vypouštěnou raketou na světě,“ uvedl Musk. „Pokud věci půjdou dobře – velká výhrada – SpaceX v roce vypustí víc raket, než jakákoliv země.“

Falcon 9 od svého debutu v červnu 2010 úspěšně uskutečnil celkem 56 misí. Letos zatím letěl celkem osmkrát (včetně výše zmíněného pátečního startu).

Musk rovněž prozradil, že chce, aby se nejpozději v příštím roce jedna a ta samá raketa vydala na orbit Země dvakrát během pouhých 24 hodin. To by v praxi obnášelo bleskově ji přepravit z místa přistání zpět na místo startu, připevnit novou družici, doplnit palivo atd.

„Udělat to všechno v průběhu 24 hodin při zachování velmi vysoké úrovně zajištění mise… to je mimořádně obtížné. To by byl velmi vzrušující výsledek,“ konstatoval známý vizionář.

Falcon 9 Block 5 by měl každopádně být posledním zástupcem svého druhu, protože 6000 zaměstnanců SpaceX se nyní hodlá plně soustředit na vývoj Big Falcon Rocket. Než ale definitivně „odejde do důchodu“, mohl by mít na kontě 300 letů – možná i víc.

Diskuze (34) Další článek: První Muskův tunel pod Los Angeles je hotový. Nabízí projížďky zdarma pro veřejnost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,