Elon Musk slibuje, že cestovaní jeho tunely bude stát pouhý 1 dolar

Další detaily, jak bude v praxi fungovat ježdění tunely, které chce pod Los Angeles hloubit společnost The Boring Company, prozradil tento týden její majitel Elon Musk. Lístek na projížďku bude podle něj velice levný a cesta se bude podobat více dálnici než metru. Musk to řekl na informačním setkání s občany.

Majitel Tesly a SpecaX plánuje, že člověk za jednu jízdu tunelem zaplatí jeden dolar. To je cena, která se za veřejnou dopravu v žádné jiné západní zemi nevyskytuje a je otázka, zda není hraně dumpingu. Nicméně měla by pokrýt například cestu dlouhou 11 mil centra města na mezinárodní letiště Los Angeles, která bude trvat 8 minut.

„Systém je navržen tak, aby působil spíš jako dálnice, na kterou budou navazovat různé další cesty s loopy, podobně jako u aut. Je to vlastně autonomní podzemní několika úrovňový dopravní systém… který stojí dolar,“ řekl Musk.

Zároveň znova ujistil, že cestování tímto způsobem nebude hlasité a výrazně uleví místní dopravě, která je často popisovaná jako z pekel. „Na rozdíl od létajících aut nemusíte řešit špatné počasí. Nevidíte to, neslyšíte to, necítíte to, nerozdělujete tím pozemky a myslíme si, že to může být zábava,“ vysvětloval inovátor publiku.

Musk dlouhodobě slibuje, že cestování jeho tunely bude desetkrát rychlejší než existujícími prostředky. Říká také, že jejich výstavba může být rychlá a realizace tunelů z Los Angeles do San Francisca by v teorii mohla trvat jen několik týdnů.

Zatím ale The Boring Company začíná po menších trasách a jako první má vyhloubený 2,7 mil dlouhý tunel pod oblastí Sepulveda Boulevard. Celkem by síť po celém městě měla mít 60 mil, po kterém budou jezdit jednotlivé loopy se zhruba 16 pasažéry.

Město zatím bylo vstřícné a udělilo společnosti výjimku ze státní environmentální kontroly, což obvykle bývá velice dlouhý proces. Tento fakt ale nesou těžce dvě místní občanské skupiny, které tento měsíc žalovaly město za to, že dává The Boring Company výhody.

Záznam celého informačního setkání:

Diskuze (33) Další článek: Google Disk vs. OneDrive: Není to jen otázka ceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,