Elon Musk: „Satelity Starlink bude vynášet na oběžnou dráhu raketa Starship.“

Připravovaná kosmická loď Starship bude mj. vynášet na oběžnou dráhu satelity Starlink. Nedávno to na své Twitteru znovu zopakoval CEO společnosti SpaceX Elon Musk.

Starship je navržená tak, aby byla znovupoužitelná, což v kombinaci s dalšími jejími vlastnostmi značně sníží náklady na dokončení konstelace.

Dokonce i její výroba může být díky použití oceli levnější než výroba raket Falcon 9 či Falcon Heavy – navzdory tomu, že Starship je několikrát větší, těžší i výkonnější.

Čísla mluví jasně

Server Teslarati v dané souvislosti připomíná, že výše zmíněný Falcon 9 od listopadu 2019 transportoval do vesmíru již přibližně 1670 satelitů Starlink, což je jistě slušný výsledek.

Prezidentka a hlavní provozní ředitelka SpaceX Gwynne Shotwell nicméně svého času odhalila, že do jediné Starship by se mělo vejít až 400 dotyčných zařízení najednou – přičemž pro přepravu téhož množství v současnosti potřebujete realizovat 6,5 misí s Falconem 9.

Z toho podle Teslarati plyne, že i kdyby počáteční starty Starship byly z nějakých důvodů třeba pětkrát dražší než starty Falconů 9, stále by se to vyplatilo.

Titulní foto: Official SpaceX PhotosCC0

Diskuze (6) Další článek: Vy a počítač: Nejčastěji si předplácíte jednu až dvě služby, třetina dokonce žádnou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,